Vízben áll a kert, megoldás kellene a Fátra utcaiak gondjára

Székesfehérvár - Amióta a Mátra utca csapadékvizét a Fátra utcai telkek mögé vezették, szabályos állóvíz alakul ki ott a jelentősebb esőzések után. Mi lehetne a megoldás?

Házi Péter


A lapunk által szervezett palotavárosi fórumon merült fel a probléma, miszerint a Fátra utcai  csapadékvíz-elvezető árok nem működik. A szóban forgó árkot úgy öt-hat évvel ezelőtt  ásták ki, és belevezették a Mátra utcai csapadékvizet is.
- A mostani esőzések hatására több mint egy hónapon át állt a víz a kertünkben, de még most is mocsaras a hátsó terület. A polgármesteri hivatal valószínűleg félreértette a problémánkat, mert nem a házak előtti vízgyűjtőkkel van a gond, az szépen karban van tartva, hanem  a kertek mögöttivel gyűlik meg a bajunk - mutatja K. Horváth Ferencné, aki úgy tudja, azért nem folyik le a víz az árokból, mert a szomszédos Aszalvölgyi árok magasabban van. A szomszéd, Polcsik Pálné ugyancsak arra panaszkodik, hogy a vetemény és a fák is kirohadtak az elárasztás miatt, s ez a probléma az utóbbi években rendszeressé kezd válni.
- Elkészült egy átemelő rendszer, ami áttenné a vizet az Aszalvölgyi árokba, ám az állandó szivattyút az önkormányzatnak meg kéne vásárolnia. Idén tavasszal a nagy esőzésekkor másfél millió forintot költöttem a képviselői keretből arra, hogy egy ideiglenes szivattyúval, emberi irányítással  elvezessük  a vizet, akkor nem is volt probléma. Az átemelő akna kész, bízom benne, hogy a következő évi költségvetésben lesz keret az állandó szivattyú telepítésére  - fogalmaz kérdésünkre Farkas László, a körzet önkormányzati képviselője, aki szerint hosszú éveken át semmilyen gond nem volt itt, persze, akkor eső sem esett ennyi. Mint hozzátette, a problémát az is okozza, hogy a kertekkel szomszédos részeket egy közeli cég feltöltötte, így minden víz erre a területre folyik.
- Hiába szivattyúznánk a területet, a magas talajvíz miatt nem lenne sok eredménye. Sajnos nem lehet mást tenni, mint megvárni, amíg a talajvíz szintje lejjebb megy. Ugyanez a probléma a város más részein, például Öreghegy bizonyos részein is - válaszol lapunk kérdésére Zákányi Tamás, a városgondnokság műszaki igazgatóhelyettese, aki hozzáteszi, igen mélyen fekvő területről van szó, megoldást az jelenthet, ha a házak pincéit belülről lekezelik olyan anyaggal, ami képes visszatartani a vizet.
A Fátra utcai kertek tulajdonosai mindenesetre valamilyen megoldást szeretnének, hiszen - mint mondják  - nem tartható az, hogy hetekkel az esőzések után még mindig vízben álljon a kertjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!