Van benne vitamin! Országos vetélkedő a Vajda János Gimnáziumban

Bicske - Országos versenyt és játékot szerveztek a Vajda János gimisek még Mikuláskor. Az országos döntőn tizenhat csapat vetélkedett egymással a hétvégén kisvárosban! Pénz nélkül, rengeteg ötlettel, kreativitással álltak neki, s támogatók segítségével mindenki nyert is, a sok élményen kívül egy utazást.

Zsohár Melinda

A megyei fenntartású bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola leginkább gondjairól ad hírt magáról, s mellette arról, miként dacolnak a pénztelenséggel iskolájukért diákok, tanárok. A földrajz-történelem szakos Vigyikán házaspár azt ötlötte ki tavaly, hogy országos vetélkedőt indítanak, s pénzért pályáznak versenyszervezésre. Nem sikerült nyerniük, de addigra annyira belelendültek a Van benne vitamin! című természettudományos és műveltségi vetélkedő hangulatába, hogy nem hagyták abba. Közben a diákokat is elragadta a hév, beindult a vitaminos honlapjuk, amelyen keresztül az internetes „előválogatókat” bonyolították, s egyre érkeztek a kérdésekre a válaszok, a feladványokra a megoldások.

 

 

- A kémiai kísérletekről rövid filmeket készítettek, azok megtekinthetők az ismert internetes videómegosztón is. Adott témában verset kértünk, jöttek a költemények, s közben mi Bicskén törtük a fejünket, mivel rukkoljunk elő az országos döntőre – idézi fel a Mikulás-környéki időszakot Glaszhütterné Kiss Annamária igazgató-helyettes immár a kétnapos verseny végén. Nagyon boldog és fáradt fiatal tanárok ülnek a gimnáziumban, maguk is alig hiszik el, milyen sikert arattak. A lepukkant, hámló vakolatú tornatermet az utolsó négyzetcentiméterig színesre festették, őserdei idill, elefánt, majmok, paradicsommadarak ékeskednek benne.

- Személyesen 800 tag regisztrált a honlapra, s 120 csapat jelentkezett be a vetélkedőbe az ország minden szögletéből. Kerestük a támogatókat, akik a kétnapos döntő költségeihez hozzájárulnak. Nem vettünk egy gramm sót sem, mert nem volt miből – mondja Vigyikánné Horák Andrea, aki százszor a köszönetet hajtogatja a sok segítségért. Közben az egyik csatlakozott szervező, a kecskeméti 37 éves Beke Péter balesetben meghalt, így a döntő az ő emlékére is szólt.

 

 

Éppen a 30. Bicskei napokra érkeztek Fonyódról és Szombathelyről, Hódmezővásárhelyről és Pápáról, Szigetszentmiklósról és Hajdúböszörményből, Székesfehérvárról és persze bicskeiek is versenyeztek, 8-9-10. osztályosok - 14-17 évesek. A Vigyikán házaspár Vince és Vita nevű gyermekei adták az ötletet, hogy legyen két virtuális gyermek is a történetben, Vitamin Vince és Vitamin Vita, akik kalandoznak az országban. A feladatok között szerepelt ajándékkészítés és műveltségi kérdés megválaszolása, ritka növény préselése, az Ikarusz busz és a Pannónia motorkerékpár tanulmányozása, most a hétvégén pedig bejárták Bicskét és az alcsúti arborétumot. Szentirmay Barna biológus zsűritag és Gyarmathy Béla kreatív igazgató éppúgy tiszteleg az aktív vajdások előtt, mint a vendégek, akik látták, mennyire nehéz helyzetben van az iskola. S lám, mégis Mind a tizenhat döntős csapat magyarországi utazást nyert, amit szintén az adományozók adtak össze a szállástól az ebédig, a lángosozástól a fagylaltozásig. Talán azért is, hogy a fiatalok bizakodhassanak. A jövőben és az összefogás erejében. Győztesek: a „Luke je suis ton papa” Gödöllőről, az „Erkelesek” Gyuláról és a „Gulipán” a Pápai Református Kollégium Gimnázumából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!