Tízezreket spórolhat! Hol a legkedvezőbb a biztosítás?

FMH - Elstartolt az utolsó nagy kötelező felelősségbiztosításai kampány. Érdemes körülnézni, ugyanis az eltérés 30-40 százalék is lehet az egyes társaságok ajánlata között.

Miskei Anita

A biztosítók évről évre nagyszámú kedvezménnyel igyekeznek váltásra ösztönözni az autósokat. Szakértők szerint a gépkocsi-tulajdonosok árérzékenysége idén, a pénzügyi válság hatására méginkább szembeötlő lehet, a várakozások szerint a legtöbben már akár ezer forintos megtakarításért is biztosítót válthatnak. Annak ellenére, hogy a kampányt megelőző időszakban úgy hírlett, jelentős  díjcsökkenés az egy évvel ezelőtti tarifákhoz képest nem várható, érdemes körülnézni. Krausz Ferenc, a BAG Biztosítási Alkusz Kft. területi igazgatója elmondta, akár több tízezer forintot is spórolhat az autós, ha most vált. Ugyanis az egyes biztosítótársaságok ajánlata között akár 30-40 százalékos díjkülönbség is megmutatkozik. Ráadásul nem kevesebb, mint 144-féle kedvezménnyel szorítható lefelé a díj.
 
- Egy 25 éves városi nő esetében például - ha egy hazai átlagnak megfelelő 1151 és 1500 köbcentiméter hengerűrtartalom közötti autót veszünk, és a hölgy rendelkezik e-mail címmel és mobiltelefonnal, hisz ezek után is kedvezmény jár - igencsak drasztikus lehet az eltérés. Számításaink szerint a legolcsóbb ajánlat számára a 49 ezer 599 forint éves biztosítási díj, a legdrágább azonban eléri a 217 ezer 969 forintot.  Ugyanezen paraméterek mentén vizsgálva egy 1965-ben született férfit, elmondható, a legolcsóbb ajánlat éves díjfizetés esetén 32 ezer 160 forint, míg a legdrágább ajánlat 59 ezer 466 forintot ér el  - mondta Krausz Ferenc. Aki a kedvezményekről szólva hozzátette, a leggyakoribb, amit igénybe vesznek, a 14 éve alatti gyermekek után járó kedvezmény, de csökkentheti a díjtételt, ha van meglévő élő szerződése az ügyfélnek (ez lehet casco, lakásbiztosítás is). A tényleges véradók, a polgárőrök és a közalkalmazottak is élhetnek a kedvezményekkel, de az e-mail cím, a mobiltelefon és az internetes kötés után is jár a csökkentés.  Az éves díjból azonban maximum 35-40 százaléknyi kedvezmény adható. Az arra jogosító tételek sora ugyanis olyan hosszú, hogy ha az ügyfél mindennel jogosan élne, a végén még a biztosító fizethetne  - mondta a szakember.

Az utolsó nagy kötelező biztosítási kampánynál  nem csak a díjakra érdemes odafigyelni. Az alkusz cég területi igazgatója elmondta, idén is november 30-áig mondhatják fel meglévő szerződéseiket az autósok, majd ezt követően legkésőbb december 31-éig köthetnek új biztosítást. Hangsúlyozta, újdonság a korábbiak gyakorlatával szemben, hogy az ügyfél bemondása alapján azonnal megadják a társaságok a bónuszt, azt azonban utólag ellenőrzik. Éppen ezért érdemes azt majd alátámasztani a kártörténeti igazolással is, ugyanis a boma rendszere, melyben az egyes autósok bónusz besorolását őrzik, olyan apró elírás esetén is tévedhetnek, ha például egy rendszám betűi kisbetűkkel szerepelnek nagyok helyett. Így ha mégsincs hitelt érdemlő dokumentáció, az ügyfél a malusz 4-be esik vissza, s ezzel az alapdíj háromszorosára emelkedik a kötelező biztosításért fizetendő összeg.

2010 január elsejétől új törvény lép életbe a kötelező biztosítások szabályozására, eszerint a naptári évfordulót felváltja a szerződéskötés időpontjától számított egy éves évforduló. Ez 2010-ben elsősorban az új autó vásárlásánál jelentkezik, 2015-től pedig minden autóst érint majd. További újdonság, hogy a kötelezős kárt annak okozója 5 munkanapon belül köteles saját biztosítójának bejelenteni.  Fontos, hogy a díjhátralékos időszakra kamat számítható fel, ahogyan az is, hogy bár a díj nem fizetése esetén 60 napon belül megszűnik a kötelező felelősségbiztosítás, a bónusz fokozat akkor is megmarad. A mostani Mabisz-díj helyett pedig belép a fedezetlenségi díj, mely a jövőben esetleg fizetésképtelenné váló biztosítók helyett állna helyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!