Rekordgyanús agyar, 27 centiméterrel

Sárkeresztes - 2011, de valószínűleg az elmúlt évek legnagyobb agyarú vadkanját lőtte le Zámbó István. Az állat nagy agyarának hossza elérte a 27 centimétert! A vadkant két héten át figyelte a férfi.

Házi Péter

Az országos vadgazdálkodási adattár honlapján megtalálhatóak a Magyarországon lőtt nagyvadak és így vaddisznók adatai. Az első ötven példány adatát tartalmazó ranglistából az is kiderül, hogy hazánk legnagyobb (elejtett) vadkanjának a nagyagyara 28,15 centiméter volt. A szép állatot még 1995-ben lőtte Bán Csaba, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Színben.
 A sárkeresztesi Zámbó István sportvadász által a nemrég magunk mögött hagyott évben, Sárkeresztes és Moha között  lőtt vadkan agyara eléri a 27 centimétert, ami valószínűleg rekordnak is tekinthető megyénkben:
 - Ötéves, tapasztalt és rafinált állatról van szó, amelyet két héten át figyeltünk az egyik barátommal. A vaddisznó a kukoricára járt, de állandóan megtréfált minket. Aztán két hét után, az egyik éjszaka sikerült olyan száz méterre megközelítenem. Mivel sötét volt, rá kellett lámpáznom, szerencsére  a lövés eredményes volt - idézte fel az aranyérmes vadkan elejtésének történetét Zámbó István, aki később, a lelövést követően vette észre, hogy a kan bal első lábát korábban már valaki meglőhette, ezért sántított az állat.
- A gyönyörű agyarakat természetesen megtartottam, hiszen a felső, kisebb agyarak is 14  centi hosszúak  - mondta a Sárkeresztes és környéke földhasználati társaság tagjaként, immár két évtizede vadászó férfi, aki élete vadkanjának tartja az elejtett példányt, amely  kilóra amúgy nem is számít kiemelkedőnek: a zsigerelés után 97 kilót nyomott.
A 2011-es évben egyébként a Somogy megyei Szántód melletti Aliréten lőtték az elmúlt négy  évtized legnagyobb súlyú vaddisznóját. A belga vendégvadász által elejtett példány súlya a zsigerelés után 160 kiló volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!