Mit rejt a sonka(utánzat)?Tuti tippek a vásárláshoz!

FMH-összeállítás - Állítólag a nyuszi tojja a húsvéti tojást, ám az ünnepi asztalra kerülő sonkával valószínű, már meggyűlne a baja a tapsifülesnek is. Azt bizony nekünk kell megvásárolni. Csak olyan egyszerű kérdéseket tisztázva önmagunkkal és a pénztárcánkkal: milyet, mennyiért és hol? Gyorsan kiegészítenénk ezt az alábbi riport alapvetésével: hogyan?

Ármás János

Sonka-vásárlás ügyében nyilván mindenki rendelkezik tuti tippekkel és technikákkal, bejáratott helyekkel és eladókkal, ám ha véletlenül mégse, akkor megpróbálunk segíteni. Rögvest előrebocsátva: sonkát ugyan lehet, de nem érdemes kapkodva megvenni. Mielőtt a riporter nekiindult saját magánjellegű sonka-körútjának, segítséget kért a fogyaszóvédelem megyei központjában Schneider Istvánné osztályvezetőtől, illetve dr. Gombos Zoltántól, Fejér megye főállatorvosától. Majd az alkalmi gyorstalpaló után belevetette magát a sonkabizniszbe, természetesen szisztematikusan, a hipermarketekkel kezdve, majd a szupermarketek, az élelmiszerboltok, a húsüzletek után eljutva egészen a piaci asztali árusokig.
A multinál bőséges a kínálat. A hűtőpultokon működnek a hőmérők (már erre is érdemes figyelni!), a tempera az előírásnak megfelelő. Zsugorfóliában lévő sonkát választok, az ár most még nem is annyira érdekel  a rajta lévő címke annál inkább. A származási helyet egy kis körben kell keresnünk, a betü elvileg ugyanaz, mint az autókon az országjelzés. Az összetevők pontosan felsorolva. Ez lényeges, erre nagyon érdemes odafigyelni: minél kevesebb összetevőből áll a sonkánk - az egyértelműen fogalmazva annál inkább sonka. A szakemberek szerint a kritikus határ az 55-60 százalék: amennyiben ennél kevesebb húst tartalmaz, s a többi adalékanyag, akkor azon már nagyon hasznos elgondolkodni. Fóliázott terméknél ízre, szagra ugyan nem figyelhetünk  de más kiszerelésben mindenképpen tegyük meg!  viszont a kinézet sem mellékes. Egyik kritikus kérdés a gyorspácolás. Ha tapintással érezzük, hogy sonkánk engedi a nedvességet, nem biztos, hogy azt kell majd nagyszombaton este mindenáron felkínálnunk.
Nagyon-nagyon figyeljünk a dátumokra, gyártási időre és az úgynevezett minőségmegőrzési időre! Ha hosszabb lejáratot olvasunk, akkor is vessük össze a már említett adalékanyag-listával, mert itt is csalódhatunk. Silabizáltam a számokat, az apró betüket alig lehetett elolvasni. Jó, akkor majd a pultnál a hentes. Idősebb urat találok, kérdem is, ez a sonka meddig szavatos. Felteszi a szemüvegét, nézegeti, majd hív egy fiatal kollégát  ő biztosan jobban látja. Közösen megoldottuk. Apró nüansz: a jegyzetelgetéseim feltüntek a biztonsági szolgálatnak, jöttek is kérdőre vonni, mit is akarok. Jegyzetelgetek és kész. De azt itt nem szabad. Nem vitatkoztam, engem most nem a tökfejség érdekelt, hanem a sonkák.
A szupermarketben táblák hírdetik az akciós sonkát. Oké, nézzük meg! Az ára bíztató. Itt olvasható méretű a szavatossági határidő is: április 14. Hát igen, ez a Húsvét utáni kedd. Szerintem elég szoros, de nyilván ez is ízlés dolga. A cimkézéssel egyébként nincs pobléma, a pultnál sem, mindenről kideríthető, honnan érkezett és mit tartalmaz. A kisebb élelmiszerboltokban a kisebb kínálatból mutatnak néhány sonkát. A hűtőpultos-zsugorfóliás trend itt már nem jellemző, kampókon lóg az anyag. Címkék rendben. Innen ritkán visznek el egész sonkát, aki ide jár, az fél kilóért jön.
Húsboltba nem megy csak úgy az ember. Ha rendes ember, akkor a henteshez megy. Mert ismeri. Fontos tudni, hogy már a húsboltok is állíthatnak elő húskészítményeket, természetesen szigorú szabályok szerint. A piacra viszont nem vihetik ki a termékeiket. Szép sonkákat mutattak, ezek is felcímkézve. Nem nagyon értették, miért akarom a kis papirosokat kiolvasni, a lényeg: minden számukra kötelező, számomra fontos információt megtaláltam. Egyetlen helyen akadt pici malőr: egy kötözött sonkát szerettem volna kézbevenni, mire közölték, sajnos azt nem lehet. Pedig ez is fontos. A színét az emberfia eredendően látja. Ha picit is szürkés, akkor már vesztett a sonka is, az eladó is. De a puhasága, amely nagyon nem mellékes, az csak akkor derül ki, ha a kezembe vehetem. Tessék nyugodtan elkérni, ha el akarják adni, akkor úgyis odaadják. Kikelet II. címmel tavaszi fogyasztóvédelmi akciót indított közösen nyolc hatóság, a program a hónap végéig tart. Az utóbbi két esztendőben a húsvéti időszakban hét-hét ezer tonna főt sonkát adtak el a kiskereskedelmi forgalomban.  Tavaly egy kilogram főtt sonka 1408 forintba került, idén ugyanez az önkiszolgálásban (diszkont kiszerelésben, csomagolva) már közel kettő ezer forint. Mire utasíthatnak a tapasztalatok? Hazai termékkel kapcsolatban csak nagyon ritkán találtunk problémát, ezek a bizonyos cimkék minden fontos adatot tartalmaztak. Szóval: ha lehet dönteni, akkor inkább ezt.
A városi piac ugyanúgy nevezhető lutrinak, miként a sonkavásárlás legőszintébb közegének. A kistermelő, a gazda saját állatállományából, saját vágásból származó sonkát is árusíthatja  amennyiben rendelkezik a szükséges regisztrációs számmal. Ez egy engedély, egy évre szól. Azért kellett bevezetni, mert jónéhányan sertésállomány nélkül álltak ki sonkát árusítani. A főállatorvos javaslata: ha bizonytalankodunk, nyugodtan kérjük, hogy mutassák meg ezt a regisztrációs számot. A piacon viszont, ha egy kicsit rámenősek vagyunk, már lehet kóstólni. Utolsó jótanácsunk: ezzel a lehetőséggel azért ne éljünk vissza, a sonkamustra és a reggeli piaci früstök nagyböjt idején mégsem keverendő össze...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!