Képben a dalok, csak úgy

Székesfehérvár - Kedves illusztrációk díszítik a falakat az Öreghegyi Közösségi Ház kiállítótermében, ahol Cseh Tamásra emlékezve tárlat nyílt, a Se Tamás Duó pedig zenélt.

Bokros Judit

A 2009-ben elhunyt legendás énekes és zeneszerző, a megyéhez is köthető Cseh Tamás emlékére szerveztek estet az Öreghegyi Közösségi Házban. A látogató egyrészt megtekinthette, illetve megtekintheti azt a képregénysorozatot, amelyet Jordán Katica készített a Cseh Tamás dalokat illusztrálva, másrészt a megnyitó közönsége a Se Tamás Duó révén meg is hallgathatott néhány emblematikus szerzeményt.


A rajzok alkotója, a Pécsen élő, az ottani  egyetem rajz-vizuális nevelés szakán, azon belül festészet és animáció szakirányon végzett Jordán Katica sajnos nem volt jelen a pénteki megnyitón, mivel egy betegség ledöntötte a lábáról. Meséltek azonban róla és általa a képregények, amelyekről így vall:   "kislányom kérésére elkezdtem lerajzolni a legkedvesebb Cseh Tamás-dalokat képregény formájában, hogy ő is jobban megérthesse. Ebből lett ez a különösen kedves (vagy kedvesen különös) sorozat, ami a legjobb apropóból született, azaz: csak úgy."
A dalok képregénybe foglalt változatai valóban kellemes  élményt szereznek a nézőnek  bájos és gazdag látványviláguk, humoruk miatt. Követhető rajtuk a dalok története, érezhető hangulatuk, de Katica egy-egy részlettel, illetve magával a megvalósítás módjával személyessé is tette azokat. A nem hagyományos, csipeszes rögzítés még közelebb hozhatja a nézőhőz a képregényeket.   Mint a művelődési ház munkatársától, Rosta Helgától  megtudtuk: száznál is több rajzból választhattak, az összes munka nem fért ki a falakra. Alap volt azonban az  alkotó kedvencéhez, a Szőke barátném című dalhoz készült sorozat, de láthatók a Tangó vagy a Gyerekkorom  ihlette képkockák is. 
Katica  az animáció mellett az utóbbi 1-2 évben kezdett többet foglalkozni képregényrajzolással, a Szomszédom, Cseh Tamás című sorozatát korábban kétszer állította ki  - szerepel életrajzában.
A megnyitón a vizuális mellett zenei élmény is kínálkozott: a nemrég, egy spontán budapesti zenélés során  alakult Se Tamás Duó adta elő autentikus formában, két gitárral  a Cseh Tamás-dalokat. A két fiatalember, Kálmán Gábor és Király Gellért a jelenlévő, nem túl nagy számú, de annál lelkesebb közönség kérésére is játszotta  a kedvenceket. 
 Érdemes tehát megnézni a kiállítást, akár a Cseh Tamás-dalok iránt érzett rajongás, vagy a képregények iránti érdeklődés miatt. Vagy egyszerűen: csak úgy. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!