Ígérettel tele a padlás - a tűzoltók jogos illetményükre várnak

Több éve pereskednek tűzoltóink elmaradt illetményeikért. Az összeg fejenként néhány százezres nagyságrendű, ám országosan összesen 6,5 milliárdról van szó.

Tihanyi Tamás

A Belügyminisztérium bejelentette: "Bepótolva az előző kormány mulasztását,  a BM Országos Katasztrófavédelmi Központ koordinálásával megkezdi a 2004 és 2007 között felhalmozott túlórák után járó illetmények és azok járulékainak kifizetését a tűzoltók részére. A minisztérium biztosítja, hogy december 15-éig minden tűzoltó hozzájusson elmaradt illetményéhez."

- Megnyugodtak a hírre?
 
- Ezt én akkor hiszem el, ha a pénz a kezemben lesz, mert ígérettel már tele van a padlás - reagált a minisztérium bejelentésére a székesfehérvári tűzoltóságtól Takács József alezredes.

- Mennyien érintettek?

- Nagyjából az állomány 70-75 százaléka, zömmel már nyugdíjasok.

- Milyen nagyságú összegről van szó fejenként?
 
- Ez nagyon változó. Aki végig szolgálatban volt 2004-től 2007-ig, annak úgy 5-700 ezer forint közötti összeg jár.

- Kaptak hivatalos tájékoztatást a kifizetésekről?
 
- A sajtóból értesültünk erről. De a parancsnokság személyügyi munkatársa már kiszámolta nekünk a túlórák után járó nettó összeget, a tartozás mértékét kamatok nélkül, s ezt a tudomásunkra is hozták. De az állam és a mi számításaink között van némi különbség, ezért a perek mennek tovább. A megkapott összeget mi előlegnek fogjuk tekinteni. Álláspontunk szerint ugyanis az állam által felajánlott számítási módszer nem egyezik a törvényekkel, s egy visszamenőleges törvénymódosítással sem érthetünk egyet.

- Cser-Palkovics András polgármester korábban már kijelentette, garantálja, hogy a tűzoltók megkapják a nekik járó összeget.

- Igen, de van egy kis probléma. Az oké, hogy mi hivatásos önkormányzati tűzoltóság vagyunk, de minden bérjellegű költséget az állam fizet, az önkormányzat ebben csak postás.

- Hogyan értheti meg az, aki először hall erről a történetről: milyen pénzről van szó?

- Amikor 2004-ben csatlakoztunk az unióhoz, Magyarországon 40 óra volt a heti munkaidő, kivétel a tűzoltók, akiknek 54 óra volt ez azonos bérért. Ezt támadtuk meg a bíróságokon, s ennek hatására kezdték csökkenteni a kötelező óraszámunkat. Jelenleg heti 48 óránál járunk, ami még mindig nem a heti 40. Ezt túlóra nélkül kell teljesítenünk. Az állam azt ismerte el, hogy a 48 és 54 óra közötti különbséget fizeti ki túlóraként.

Egy uniós irányelv alapján 2004. január 1-jétől 48-ra csökkentették a tűzoltók addig 54 órás heti munkaidejét. Azonban 2008. január 1-jéig az ezen felüli munkaórákat nem túlmunkadíjként fizették ki.
A tűzoltók több száz pert indítottak, a Legfelsőbb Bíróság elvi állásfoglalásában megállapította, követelésük jogos.
A tűzoltók bére átfutó tétel az önkormányzatoknál: annyit adnak tovább, amennyit a költségvetéstől erre kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!