Hasmenésjárvány - Keményen bírálják a német hatóságokat a melléfogásért

Tekintélyes szakértők és több mezőgazdasági szervezet képviselői élesen bírálták az illetékes német hatóságokat az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvánnyal kapcsolatos melléfogásokért.

MTI

A bírálatokból egyformán kijutott a kormánynak és a Robert Koch országos járványügyi intézetnek, amiért több mint két héttel az eddig legalább 15 halálos áldozatot követelő járvány kitörése után az okok felderítésében egy tapodtat sem jutottak előre.
Több szerdai nyilatkozatból kitűnt, hogy elhibázottnak tartják a hatóságok információs politikáját is, különös tekintettel azokra az elsietett és megalapozatlan állásfoglalásokra, amelyek szerint a járványt coli baktériummal fertőzött spanyolországi uborka, illetve néhány észak-németországi zöldségfajta okozta.
A szerdai újságok beszámoltak arról, hogy különösen spanyol részről bírálták a német kormányt az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek Debrecenben tartott nem hivatalos tanácskozásán. Idézték az illetékes spanyol minisztert, aki mélységes csalódottságának adott hangot a német válságkezelés miatt, utalva arra, hogy a spanyolországi uborka minden alapot nélkülöző meggyanúsítása az ország mezőgazdaságának eddig hetente mintegy 200 millió eurós kárt okozott.
Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóságok az előző nap beismerték: a különböző laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a fertőzést - az előzetes feltételezések ellenére - nem a Spanyolországból importált uborka okozta. Változatlanul érvényben van viszont a különböző észak-németországi zöldségfajták - mindenekelőtt a paradicsom, az uborka és a saláta - fogyasztására kiadott figyelmeztetés, miközben a hatóságok beismerték, hogy ezekre vonatkozóan sem rendelkeznek konkrét bizonyítékokkal. A német parasztok veszteségei ugyanakkor óriásiak, és szervezeteik a kormánytól, valamint az Európai Uniótól sürgetnek kártérítést.
A felmérések szerint a járvány következtében fokozatosan változnak a németek táplálkozási szokásai. Mind többen mondanak le - legalábbis egyelőre - a nyers zöldségek fogyasztásáról, az étkezdékben a meggyanúsított zöldségek lekerültek az étlapról, a salátabárok kiürültek, a McDonald's-üzletek a különböző hamburgereket kérésre minden zöldség nélkül kínálják, miközben új világ köszöntött a különböző híres németországi kolbászokra, a "wurstokra".
A legfrissebb adatok szerint immár több mint 1500-at tesz ki a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma. Változatlanul nagy aggodalomra ad okot, hogy több százan a legsúlyosabb tünetekkel, azaz a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködnek, ami vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget jelent. A fertőzés következtében egyre több betegnél észlelnek központi idegrendszeri károsodásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!