Ha nehezen is, de járhatóak az utak - Munkában az összes hóeke

Az alsóbbrendű utak zöme nehezen járható, a főutak havasak, hókásásak, hófúvások nehezítik a közlekedést. Egy négytagú családot csak traktorral tudtak kiszabadítani a hó fogságából.

Fejér Megyei Hírlap

16:48 Kedd délutánig összesen 25 alkalommal riasztották a tűzoltókat Fejér megye területére. Ezek közül 22 az időjárással összefüggő műszaki mentés, 3 pedig téves jelzésnek bizonyult.


16:31 Dunaújvárosban a DVG Zrt. további 25 munkást alkalmaz a járdák, a buszmegállók és az utak széleinek kézi takarítására. A Dunanett Kft. plusz 15 emberrel segíti a munkát. A Dunanett Kft. valamennyi munkagépe folyamatosan takarítja a város főközlekedési útvonalait, a műszakváltás is megoldott. A kedvezőbb időjárásnak köszönhetően a kereszteződéseknél lévő gyalogátkelőhelyek akadálymentesítésére,  valamint a tömegközlekedési útvonalak hómentesítése eredményesebb, mivel folyamatosan sóznak  amíg az időjárás engedi.

Az önkormányzat köszönettel fogadta az Agrospeciál Kft.  felajánlását, a cég keddtől két munkagéppel takarítja az utakat Újtelepen, óvárosban és Kertvárosban.

A környező településeken egyelőre nem okozott különösebb fennakadást a nagy havazás. Felkészültek és takarítják az utakat. A távolsági buszjáratok 15-20 perces késéssel, de tartani tudják a menetrendet, a településeket összekötő utakon  fennakadás nem volt,  mindenki beért a munkahelyére, iskolájába, és haza is jutott onnan. A falvakban dolgoznak a hóekék, és összefognak az emberek.

Nagykarácsonyban a vízitársulat tizenhárom munkása például az önkormányzatnak segít  a járdák takarításában, és ellapátolják az idős, beteg lakók háza elől is a havat. Scheier Zsolt polgármestertől tudjuk, hogy a nagy hideg miatt   és takarékossági okból  az iskolában tanítási szünetet rendeltek el mától a hét hátralévő három napjára.

14:59 Kedden napközben az 6209 jelű Adony-Kálozi út Szabadegyháza-Sárosd-Sárkeresztúr közötti szakasza átmenetileg lezárásra került, ez az útszakasz várhatóan az esti órákra szabadul fel. Elzárt település továbbra sincs -érkezett a friss információ Molnár Istvántól, a Magyar Közút megyei igazgatságának vezetőjétől.


14:44 Fejér megye a nagy kiterjedésű, összefüggő mezőgazdasági területek miatt meglehetősen hófúvásos területnek mondható. 220 kilométer azon útvonalak hossza, ahol az erős szél akadályok építésére képes. Ilyen útszakasznak számít az Iszkaszentgyörgyre bevezető mindkét út is. A Fehérvárral szomszédos falut az elmúlt években is nem egyszer vágta már el a hó egy-két napra a külvilágtól. Kedd reggel megint kritikus helyzet alakult ki a faluba vezető két úton. Moha felé is alakultak ki átfúvások, a Fehérvárra tartó bekötőút pedig csupán egy sávon volt ott is nehezen járható. A helyzetet bonyolította, hogy a falut átszelő, Isztimérre tartó lejtős úton elakadt egy teherautó. Ezért Gáll Attila polgármester, mielőtt maga is autóba ült volna, hogy személyesen győződjön meg az útviszonyokról, arra kérte a kereszteződésben álló két alkalmi forgalomirányítót, hogy ne engedjenek az útra újabb nagy járműveket.
- Múlt héten egy pályázatnak köszönhetően több mint ötven családot tudott tüzifához juttatni az iszkaszentgyörgyi önkormányzat a rendkívüli hidegben - tudtuk meg Gáll Attilától. Az idős, egyedülálló emberekre két közmunkás figyel. Ők nyitra rá az öregekre, már ha beengedik őket - mondta el a polgármester. A község nyolc osztályos kastélyiskolájában kedden egyébként csak az első négy órát tartották meg.

13:22 Ha nehezen is, de járhatóak az utak - Munkában az összes hóeke


A megyében a frissen hullott hó és a szél ellenére sincsenek járhatatlan utak, illetve a külvilágtól elzárt települések - tudtuk meg Molnár Istvántól, a Magyar Közút Fejér megyei igazgatóságának vezetőjétől. A hóátfúvások ugyanakkor több útszakaszt érintenek nehezítve a közlekedést. Ilyen szakaszok például a Söréd-Csákberény, az Iszkaszentgyörgy-Székesfehérvár, az Iszkaszentgyörgy-Moha-Sárkeresztes, a Székesfehérvár-Zámoly útszakaszok, valamint a Székesfehérvár-Úrhida-Sárszentmihály- Sárkeszi térsége. A hófúvás által érintett a 6. számú főút, a Dunaújvárost Sárbogárddal összekötő út, a 64-es út elsősorban Enying és Lajoskomárom térségében.
Az országos úthálózat járhatósága érdekében a Magyar Közút megyei igazgatóságán valamennyi munkagépe részt vesz a hóeltakarításban, továbbá igénybe vettek külsős vállalkozóktól hóekézésre alkalmas célgépeket is. Az utak állapotában lényeges javulás azt követően várhatóan, ha mérséklődik a szél. Ezt a kedd esti órákra prognosztizálják a meteorológia előjelzések - mondta el Molnár István.



Az időjárási helyzet, illetve a télies útviszonyok miatt nem maradt ki Székesfehérváron és vonzáskörzetében az Alba Volán egyetlen autóbuszjárata sem. Ugyanakkor néhány perces késések előfordultak -  fogalmazott lapunk megkeresésére Suralik András, a cég  fehérvári üzemigazgatója.

12:24 A tűzoltóság információi szerint nincs elzárt település a megyében, de a havazás és az erős szél miatt hófúvások nehezítik a közlekedést Fejér megye útjain, különös tekintettel az alsóbbrendű, több számjegyű utakon, amelyek takarítására a főutak után kerül sor.
Ezeken az alsóbbrendű utakon hófúvások, fennakadások fordulhatnak elő. A megye déli részén a 6209-es utat Sárkeresztúr-Sárosd-Szabadegyháza vonalán lezárták. Az utat befújta a hó, nem járható. A szél mérséklődésére - és így a hófúvás lassú, fokozatos megszűnésére - kedd estétől lehet számítani.

Délelőtt a tűzoltóságok segítségét az időjárással összefüggésben hat esetben kérték Fejér megyében. Sárbogárd és Kislók között kisteherautó akadt el a havas úton, Dunaújvárosban egy ipari létesítmény kapujánál a veszélyes jégcsapok eltávolítását végezték el a létesítményi és a dunaújvárosi tűzoltók. Rácalmásra egy 4-5 méter magas, veszélyesen megdőlt fa miatt kérték a dunaújvárosi tűzoltók segítségét. Zámoly és Székesfehérvár között egy Peugeot személygépkocsi haladása során a jobb oldalával az út menti vízelvezető árokba csúszott. A személyautót a székesfehérvári tűzoltók kiásták a hóból, majd kihúzták az árokból. A kocsiban ketten ültek, személyi sérülés nem történt. Dél előtt nem sokkal Iszkaszentgyörgy-Kisiszka 8-as főút felőli bekötőútján egy csempét és papírt szállító teherautó akadt el hóban. A műszaki mentéshez a székesfehérvári tűzoltóságról egy gépjárműfecskendő és a daru indult el. A mentés folyamatban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a hétfő reggel kezdődött, váltakozó intenzitású havazást okozó mediterrán ciklon felhőzete nyugat, délnyugat felé fokozatosan távozik, helyette kelet felől szárazabb levegő érkezik térségünkbe. Kedden kora délutánig a Dunántúlon bárhol lehet havazás, délután inkább már csak délnyugaton eshet kisebb mennyiségű hó. A szél mérséklődésére - és így a hófúvás lassú, fokozatos megszűnésére - kedd estétől lehet számítani - tájékoztatta az fmh-t Bisztricz Anett, a tűzoltóság szóvivője.


09:19
A megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint éjszaka és a reggeli órákban több esetben is elakadt járművek műszaki mentéséhez riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Hétfő éjféltől kedden reggelig összesen 8 esethez vonultak a tűzoltók. Elzárt település, lezárt útszakasz Fejér megyében a reggeli órákban nem volt, de a havazás és az erős szél miatt hófúvások nehezítik a közlekedést.

Kora hajnalban Iszkaszentgyörgy közelében, Sárbogárd és Mezőfalva között, valamint a magyaralmási bekötőúton csúszott árokba egy-egy személygépkocsi. Reggel a 63-as főút 61-es kilométerszelvényénél, valamint Sárosd és Sárkeresztúr között egy-egy személygépkocsi, Bicske és Mány között egy mikrobusz hajtott árokba. Kisapostagnál az M6-os autópályára vezető körforgalomnál kamionok akadtak el, itt a dunaújvárosi tűzoltók végzik a műszaki mentést.

Két felnőtt és két gyermek akadt el reggel azzal a személyautóval, amit a székesfehérvári járőrök próbáltak meg kiásni Kisiszka Bánya utcában - tájékoztatott a rendőrség.

A család iskolába indult a gyerekekkel, amikor autójuk a hó fogságába esett. Az utat körülbelül 10 méter hosszan fújta be az erős szél körülbelül 50 centiméter magas hóval. A járőrök útbejáráson voltak, úgy vették észre a bajbajutott utasokat. Előbb ők maguk próbálták meg kiásni a család autóját, utána kérték a tűzoltók segítségét, akik végül egy traktoros közreműködése mellett szabadították ki a járművet a hóból.

A két gyerek és szüleik gyors mentését elősegítette, hogy a bejelentéskor pontosan megadták, hol akadtak el a személygépkocsijukkal.

Elzárt település, lezárt útszakasz Fejér megyében a kedd reggeli órás adatok szerint nincs, de a havazás és az erős szél miatt hófúvások nehezítik a közlekedést Fejér megye útjain, különös tekintettel az alsóbbrendű, több számjegyű utakon, amelyek takarítására a főutak után kerül sor. Ezeken az alsóbbrendű utakon hófúvások, fennakadások fordulhatnak elő. A megye főútjai havasak, hókásásak.

Iszkaszentgyörgyön egy traktoros takarítja a településre bevezető 8202-es utat, de ennek ellenére a szél visszafújja a havat, így mindössze egy nyomsávon járható. A megye déli részén a 6209-es út Sárkeresztúr-Sárosd közötti szakaszát lezárta a rendőrség. Az utat befújta a hó, nem járható.

 

Mielőtt autóba ülne

A személygépkocsikkal történő közlekedést lehetőség szerint halasszák későbbre, mikor már a szélerősség mérséklődik. Aki a vezetés mellett dönt, csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára, és mindenképpen érdeklődjön az Utinformnál a tervezett útvonal járhatóságáról. Elakadás esetén a 105-ös tűzoltósági, vagy a 112-es általános segélyhívón tehetnek bejelentést. Fontos a helyszínt pontosan megadni. A gépjárművet ebben az esetben ne hagyják el, mert a mentéshez siető egységek sokkal nagyobb eséllyel találják meg  a járműben, és így védettebbek is az időjárási viszonyoktól.

Ha a hóban elakadt autóban van lapát, akkor a járművet könnyen kiszabadíthatjuk, ha a havat az autó körül ellapátoljuk. Ezután a vezető egymás után gyorsan váltson előre- és hátramenetbe, így hozva mozgásba az autót. Lendületből könnyebb elindulni, és némi szerencsével akár egy kisebb hókupacon is sikerül átmenni. Előtte azonban szükséges a havat a kerekek körül ellapátolni, amennyire csak lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!