Feljebb lép a Szent György kórház: a traumatológia a legmagasabb szintű ellátást biztosítja

Székesfehérvár - A Közép-dunántúli régióban a Szent György Kórház látja el a jövőben a traumatológiai ellátás úgynevezett hármas szintű feladatait.

Móré Erzsébet


A traumatológián dolgozóknak mindenféle általános traumatológiai esetet el kell tudniuk látni
Fotó: FMH

Az  előzmény, hogy az ÁNTSZ  regionális intézetei  megvizsgálták az érintett régiók traumatológiai  osztályait, s négyet  - köztük  a Szent György Kórházat - találták alkalmasnak  a  legmagasabb szintű ellátásra. 
Csütörtökön helyszíni vizsgálat is megerősítette  az intézmény előre lépését.  Az erről szóló határozat  jogerőre emelkedéstől változik a kórház státusza.  Szabó Gabriella orvosigazgató helyettestől azt kérdetük:  mi is  a  harmadik   progresszivitási szint,  s mi változik a betegellátásban?
- Az intézmény  szakmai repertoárját tekintve  alapvetően  nem lesz változás, gyakorlatilag  ugyanazokat a feladatokat látjuk el mint eddig, mindössze végre hivatalos  lesz a besorolás. Viszont  a területi ellátási  kötelezettségünk, illetve a beutalási rend változik majd, kibővül azoknak a településeknek a köre, ahonnan  hozzánk  irányíthatók a betegek. Ami pedig a  harmadik progresszivitási szint minimum feltételeit illeti, erről elmondhatom, hogy nagyon sokrétűek:  személyi  orvosi, szakdolgozói kör,  tárgyai  feltételek és a háttérszolgáltatások megléte  tartozik e körbe - mondta  Szabó Gabriella - ezek azonban  eddig is rendelkezésre álltak.  A  hármas szint azt jelenti, hogy  speciális esetek kivételével - ilyen például a súlyos  égési sérülés, amelynek ellátására  speciális intézmények vannak kijelölve - mindenféle  általános traumatológiai esetet el kell tudnunk látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!