Felgyújtjuk az összes polgárőr házát! - fenyegetésektől hangos Ercsi

Ercsi - Olvasói levelet kaptunk, amelyben többrendbéli gyújtogatásokról panaszkodott írója. A polgárőrök elnöke hozzátette, őt a rendőrök jelenlétében fenyegették meg.

Zsohár Melinda

- Néhány gyújtogatásról én is értesültem, de tudomásom szerint nem esett nagyobb kár - mondja Szabó Tamás, Ercsi polgármestere, anélkül, hogy bagatellizálná a cselekmények súlyát.
 A múlt hét keddjén valóban felgyújtották egy lakóház melléképületét, amelynek szobának kialakított helyiségében egyik polgárőrtársunk  testvére aludt. A tűzoltók eloltották a lángokat, a feljelentés is megtörtént, folyik a vizsgálat  erősítette meg Toperczer Attila, az Ercsi Polgári Őrök (ez a bejegyzett nevük 1993 óta) elnöke, maga is részben érintett.
- Ugyanez a társunk szombaton este a barátnőjével sétált az utcán, amikor a mögéjük szegődött csoport hangos szavakkal gyalázta őt, mondván, felgyújtják az összes polgárőr házát. 

Februárban a Mázsaház utcában egy lakóház melléképülete égett, az akkori tettest már elfogták
Fotó: DH

A polgárőrök elnökét is érték személyes szóbeli inzultusok a múlt héten, de valamennyi közmeghallgatáson beszámolnak hasonló esetekről a lakosok. Nincs testi erőszak, érintés, ám trágár és fenyegető kifejezések, goromba, félelemkeltő szavak csattannak ilyenkor az utcán.
- Kétszer is rendőrt hívtunk a szombati esetnél, másodszor jegyzőkönyvben rögzítették a fenyegetéseket is, amelyeket a rendőrök jelenlétében is habozás nélkül megismételt a társaság - számol be Toperczer a legutóbbi történésekről.  A rendőri jelentés persze nem azonos a feljelentéssel, s nem döntöttem el, élek-e ezzel a lehetőséggel  fogalmazza meg kétségeit.
Lapunk értesülései szerint a korábbi gyújtogatások gyanúsítottja rács mögött van, az újabb esetekben folyik a vizsgálat. A szóbeli erőszaknak, a fenyegetőzéseknek a megítélése pedig jogilag sem egyszerű. Becsületsértésért tehet feljelentést a sértett a szidalmazó ellen, s a bizonyítási eljárást követően meghatározott büntetési tételeket szabhat ki a bíróság érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!