Életelvek nélkül üres az élet

Grúsz Róbert nem szereti a titulusokat. Amikor megkérdeztem, mégis mit írjak a neve mellé, mosolyogva válaszolt: - Villamosmérnök vagyok, aki imádja a filozófiát..., ezt így együtt nem nagyon értik az emberek, inkább ne írjon semmit.

Zsigó Ferenc

A Kodolányi János Főiskola és a Fejér Megyei Hírlap együttműködésében idézzük most fel Grúsz Róbert előadását, amely  hétfőn hangzott el a főiskola főépületi nagyelőadójában, s amelynek címe  ez volt: Az életelvek fontossága az ókori filozófiai hagyomány alapján.



Miért időszerű beszélni az életelvekről?  tehetnénk fel a kérdést, és tette fel maga az előadó is a hallgatóság előtt. Mert az embereknek szükségük van kapaszkodókra ahhoz,  hogy életüket, sorsukat irányítani tudják - hangzott rögtön a válasz. Az előadó Marcus Auréliust idézve tette ehhez hozzá: "Kell, hogy legyenek olyan szabályaid, amiket beégetsz a lelkedbe, és amiket bizonyossággal tudsz használni."
A technológiai fejlődés és a modern gondolkodás nem tette élhetőbbé a földet - fejtegette Grúsz Róbert -, hiszen a minket körülvevő technika mellett az embert is jobbá kell tenni ahhoz, hogy teljes életet élhessen. Mindent megváltoztattunk a környezetünkben, csak magunkat nem tudtuk megváltoztatni - tette hozzá.
Előadásában Grúsz Róbert példákat hozott, hogy hallgatósága jobban megértse az életelvek fontosságát. Elsőként Nikola Teslát említette, aki fontosnak tartotta élete során az alábbi gondolat érvényesítését: "Fejezz be minden elkezdett tevékenységet!" Tesla egyszer elhatározta, hogy végigolvassa Voltaire összes művét - mesélte az előadó -, aztán a harmadik kötet után már megbánta ezt a döntést,  mégis végigrágta magát a három könyvespolcnyi köteten. Életelvét olyan következetesen alkalmazta, mintha az élete függne tőle. Ez későbbi élete során azt eredményezte, hogy soha nem kezdett bele semmibe a pillanatnyi szeszélynek engedve, illetve ha végül belekezdett valamibe, akkor soha nem torpant meg az első nehézségek jelentkezésekor.

Habsburg Ottó életelve is szóba került a példák sorolásakor. Ő ezt vallotta: Isten tőlünk azt kívánja, hogy minden nap a legjobbat tegyük lelkiismeretünk szerint. A sikert vagy a kudarcot ő dönti el. Ha életünket úgy képzeljük el, mint egy hosszú folyosót, aminek falán végig ott húzódik egy fogas, és annak akasztói a napokat jelentik, akkor minden nap tennünk kell valami jót, hogy ne maradjon üresen egyetlen akasztó sem. Ha ezt tudjuk teljesíteni, akkor életünk biztosan nem múlik el nyomtalanul.
Grúsz Róbert hosszasan beszélt Szókratészről, akit sokan a filozófia atyjának tartanak. Életét a tanulásnak és tanításnak szentelte, nem hitte magát tévedhetetlennek, és cselekedetei híven tükrözték tanítását, azaz hiteles volt - jellemezte az ókori filozófust az előadó. Szókratész életelvei örökérvényűek. Például:" Az tűnik számomra a legveszélyesebb tudatlanságnak, amikor valaki nem tud, de azt hiszi, hogy tud." Ezt akár így is lefordíthatnánk: Nincs veszélyesebb a szorgalmas butánál! Ha körülnézünk a környezetünkben, máris találhatunk ilyen hátramozdítókat.
Számos példát találunk a múltban, de akár a jelenben is, kortársaink között is lehetnek példaképek, életelveket tehát nem feltétlenül kell magunknak kitalálnunk. A fontos az, hogy legyenek, hogy teljes életet élhessünk - zárta előadását Grúsz Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!