Egyetemi „alapkőletétel” Fehérváron - Már szeptembertől indulna a logisztikai mérnök mesterszak

Székesfehérvár - A tervek szerint már szeptemberben egyetemi szintű logisztikai mérnök képzést indít Fehérváron a Pannon Egyetem. Az együttműködést csütörtökön hivatalosan is aláírták.

Házi Péter

Több hónapos előkészítést, a Fehérváron működő ipari cégekkel való egyeztetést és felmérést követően Friedler Ferenc, a veszprémi központú Pannon Egyetem rektora és Cser-Palkovics András polgármester aláírta a város és az egyetem együttműködésről szóló szerződést.
 - Történelmi pillanatnak lehetünk részesei, az aláírással leraktuk a jelképes alapkövét az egyetemi képzéseknek Fehérváron. Ám nem hagyományos módon építjük fel a képzéseket: a városban kiváló középiskolák működnek, ahol a legjobb tanulókat igyekszünk kiválasztani, akik, miközben helyben kapnak korszerű képzést, már a tanulmányaik során megismerkednek a leendő munkahelyükkel  - emelte ki a Pannon Egyetem rektora, aki elmondta, terveik szerint már most szeptemberben megkezdenék Fehérváron a logisztikai mérnökök mesterképzését, ezt követően pedig gépészmérnök, mechatronikai mérnök, illetve a ma hazánkban még nem oktatott industrial engineering képzést tervezik elindítani. A székesfehérvári ipar ugyanis olyan szakembereket igényel, akik egyszerre több területen is otthon vannak.
 - A fehérvári családoknak és fiataloknak  életpályát és biztos megélhetést tudunk nyújtani, a cégeket pedig stratégiai partnerként arra ösztönözzük, hogy hosszú távra városunkban tervezzék termelésüket. A megállapodást ugyan a Pannon Egyetemmel kötjük, de valójában egy sokoldalú, szektorközi együttműködés kezdete ez, amellyel  a helyi gazdaság és a fehérvári emberek jövőjéért teszünk felelős lépéseket  - fogalmazott a város polgármestere.



A város közgyűlése csütörtökön döntött arról, hogy a Hiemer-ház dísztermét és néhány más helyiséget a Pannon Egyetem használatába ad, annak érdekében, hogy az intézmény önálló telephelyet létesítsen a megyeszékhelyen. Lapunk kérdésére, miszerint hol zajlik majd a hallgatók oktatása, Cser-Palkovics András elmondta, erről tárgyalások folynak több intézménnyel, a Kodolányi János Főiskola például nyitott több helyiség átadására.
-  Párhuzamosan zajlik a felsőoktatási képzési térségi központoknak a létrehozása, amelyben korábban nem szerepelt Fehérvár és Veszprém együttműködése, bízom benne, hogy ehhez kormányzati támogatást kapunk. Ez sokat segíthetne a felsőoktatási intézmények közti további együttműködésen - tette hozzá a polgármester.
A hallgatói létszámot firtató kérdésünkre Fiedler Ferenc rektor nem tudott pontos számot mondani, folyamatos létszámbővítés szerepel a tervekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!