Az istenért, le ne borotválja! 2011 a szőrös férfiak éve

Székesfehérvár - Néhány évtizede megszokott látvány volt a gentleman, aki betért belvárosi borbélyához, s a beretválás alatt kedélyesen eltársalgott vele mindenről, a politikától kezdve a futballeredményeken át a nőkig. Ma már nincsenek borbélyok, a gentleman is kihalóban, maradnak a szőrös férfiak. Az internet szerint 2011. az ő esztendejük!

Kocsis Noémi

A fodrász szakképzés módszertani útmutatójában ma is ott szerepel a férfiarc borotválásának minden csínja-bínja (ajánlott óraszám: 80), holott ma már minden bizonnyal nincs olyan végzett fodrász, aki - bár a vizsgán nyilván teljesítette ezt a feladatot is - a való világban a keze közé kaphatott volna egy igazi, borotválnivaló férfiarcot. Ennek ellenére természetesen tanultak a borotválás eszközeiről és megismerkedtek a bajusz-, és szakállformákkal.

 

 - Fehér holló már az ilyen igény - erősíti meg az évtizede végzett, fodrászként dolgozó Csahókné Bea. - Már mikor én kaptam kézhez a papírt, akkor is be volt tiltva a borotválás, egészségügyi indokokkal.  De nem is lenne kin gyakorolni, ma már minden férfi otthon, maga borotválkozik meg.

 Itt meg is állhatunk egy pillanatra, az idei esztendő ugyanis  - nem először a történelemben - a borostás férfiarc iránti nosztalgikus vágyat hozta magával, magyarán: 2011. a borostás pasik éve! Hasonló ez kicsit a reformkorhoz, akkor is a szakállas-bajszos, de minimum a borostás férfiak hódítottak, a csupaszok meg hoppon maradtak. Egy ausztrál szociológus már 2009-ben felhozta, hogy a recesszió alatt újra divatba jöttek a tagbaszakadt pasik, mint például Hugh Jackman vagy Daniel Craig. A 2010-es évek fordulóján a szépnem már őket tartja vonzóbbnak a metroszexuális szépfiúk - Hugh Grant vagy Leonardo DiCaprio - helyett.  A demográfus Bernard Salt szerint ahogy elmélyül a válság, úgy vet egyre több nő szemet izmos autószerelőkre, vízvezeték- és villanyszerelőkre, meg más mesteremberekre, s fordul el a nyápic, öltönyös befektetési szakemberektől.

 A brit nők körében felmérést készítettek, hogyan képzelik el tökéletes partnerüket? Nos, a nőknek titokban a borostás, kicsit pocakos, okos és elvarázsolt, érzelmes fickók jönnek be, sokak számára nyerő a napszemüveges pasas. A nők nagy része vonzónak ítélte a borostás, napszemüveges pasikat, vagyis a borotválatlan arc a szúrós tapintás ellenére is biztos befutó. Ennek ellenére nyíltan többen azt vallották, a tökéletes férfi legyen jóképű, frissen borotvált, rövid, sötét hajú, kicsi fenekű és tartsa karban a testét. Mindezekből kiindulva ember legyen a talppárnáján, aki el tudja dönteni, mire is vágynak tulajdonképpen a nők...

 Egy, mellesleg az ideális sajtos szendvics képletét is kikísérletező tudóscsoport nemrég azt a megállapítást tette, hogy a borostás férfiak csupasz képű kollégáiknál jóval nagyobb arányban halnak meg agyvérzésben és infarktusban. Ki hinné, hogy az arcszőrzet még a szexuális életet is befolyásolja? (Mármint nem úgy, hogy a jetiszerűen bozontos férfi évekig nem talál szexpartnert...) Skót férfiak körében 20 éven át végeztek vizsgálatokat a szexuális életmód, a szívér-megbetegedések és az agyvérzés összefüggése között. A vizsgált időszakban az elhunyt férfiak közel 30 százaléka mindennap borotválkozott, míg 40 százalékuk csak 3-4 naponta szőrtelenítette arcát. (A többi nyilván eldobta a borotváját... ) Az eredmények azt mutatták, még az intim jelenetekből eredő kielégülések számában és milyenségében is volt eltérés. A napi arcápolásra több figyelmet fordítóknak ugyanis sokkal kielégítőbb a szexuális életük, mint lustább társaiknak. De ha ez így van, mi lesz szegény borostás férfiakkal az idén?

 Ha visszatekintünk a régmúltba, a férfiak  a legtöbb korban szakállt és bajuszt hordtak. Nos, utóbbi mára teljesen idejétmúlttá vált. A körszakáll sláger a fiatalok körében, az éltesebb korú férfiak pedig engedik, hogy őszülő szakálluk mutassa ki bölcsességüket. A ma a mellkasukat oly előszeretettel borotválók talán nem is tudják, de a testet borító szőrzet bujasága a mellékvesékben termelődő tesztoszteron nevű férfi hormon következménye. Tehát, ha egy férfi jó szőrös, akkor jól működnek a nemi hormonjai, s a hölgyek szemében ígéretes lepedőakrobatának tűnik...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!