A tikot ugyan nem verték, de kormozásból, jó kedvből jutott bőven Mohán

Moha - Több, mint ezren pusmogtak és sikítoztak ma délelőtt a mohai Fő és Dózsa György utcákon. A tikot ugyan nem verték, de kormosak lettek a háziszárnyasok is, az emberekről nem is beszélve.

Kocsis Noémi

A székesfehérvári Árpád úti óvodából jött a két csoportnyi aprónép, óvónénistül.  Bár első tikverőzésük volt a mai, készültek:
- A gyerekekkel tegnap készítettük a ruhákat - mutatta az óvó nénik egyike, Gasparicsné Zsuzsa, hogy mindannyiukon egy hatalmas póló van, de azt olyan csudamódra kicifrázták színes, libegő-lobogó rongyszalagokkal, hogy kaptak is érte elismerő pillantásokat bőven. Az aprónépet valószínűleg másról nem is tudta volna megkülönböztetni anyja-apja, csak a maskaráról, ugyanis az arcocskák ki sem látszottak a feketeségből.


Ide, ide, kelt a sikoltás innen is, onnan is (olyan gyerkőcök társaitól, akik addig még el tudtak bújni a kormozók elől), úgyhogy a fekete posztómaszkos, rongyruhás tikverőknek akadt dolguk: nem kímélték azt sem, aki csak a háza kerítéséhez ment ki megnézni, mi ez a csődület... (Már éppen elkezdtünk dohogni, nahát, a kormot is utólérte a gazdasági válság, hiszen alig jutott némi halvány folt az arcunkra, erre odarohant egy legény a friss, jó zsíros utánpótlással.)  A keddi mohai vendégseregnek nem kell félnie, hogy ebben az évben szellemek környékezik majd a házát, azokat ugyanis jó alaposan sikerült elijeszteni a hujjogatással és a hagyományos arcbekormozással.
A tikverőzés eredetileg húshagyó keddi termékenységrítus volt: az álarcos fiatal legények közül a két legfiatalabb lánynak öltözik, és a háziaktól tojásokat gyűjtenek. Bár a jelenlegi tojásárak mellett utóbbitól lehet, már eltekintenének a gazdák, a gyerekeket most is megvendégelték szalagos és forgácsfánkkal.
A legnagyobb várakozás persze a szalmaember színre lépését kísérte: az alaposan kitömött ruhájú fiatalember elmondta, tavalyi kollégája elhárította a szerepet, így ő volt kénytelen menteni a mohai mundér becsületét. Ám ha tudta volna, hogy a rengeteg szalma ennyire szúr, nem csak egy pulóvert vett volna fel...


A tavaly szeptemberben Székesfehérváron ünnepélyesen kihirdetett változás szerint a mohai tikverőzés a magyar szellemi kulturális örökség jegyzékének új eleme  a bólyi Emmausz-járással és a mendei pünkösdi templomdíszítéssel együtt. A listán korábban csak egy alakoskodó szokás, a mohácsi busójárás szerepelt.
Nos, a tyúkok és a gyerekek jól vannak, a szellemek eltakarodtak és a nap is sütött. Termékeny napunk volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!