A városháza és két köztér is megújult a móri bornapokra

Mór - Három átadási ceremóniát is tartottak péntek délután Móron a pályázati támogatás révén megújult belvárosban. Hivatalosan is megnyitották a bornapokat: a fesztivál várhatóan tízezreket vonz.

B. Kiss László


Nagy nap volt a pénteki Mór életében. A város legnagyobb ünnepének, a bornapoknak a hivatalos megnyitásához további események társultak: ekkor avatták föl a megújult Luzsénszky-kastélyt, az irigylésre méltóan  megszépült, és immár Szent István nevét viselő parkot a város szívében, és adták át a Kapucinus teret, amely új burkolatot kapott.

De haladjunk sorjában! A jeles események az önkormányzat kitüntentő címeinek átadásával kezdődtek. Az ünnepi képviselőtestületi ülés keretében vehette át a Pro Urbe Emlékérmet a Kapucinus rendház móri delegációjának képviselője, illetve Ujj József, a Zimmermann iskola nyugalmazott igazgatója. Ekkor adták át az Év móri ezerjó bora kitüntető címet is, melyet ezúttal a Vécsei családi pincészet érdemelt ki 2011-es ezerjó borával.


Ezt követően először a városházának helyet adó Luzsénszky-kastélyt adták át, amelynek a homlokzatát, a tetőzetét és a fűtésrendszerét újították föl a móri városközpont rehabilitációját célzó nyertes uniós pályázat keretében. Aztán a játszótérrel, vízfolyással, dísztóval gazdagott    park elkeresztelése következett, végül pedig a Kapucinus tér átadása. A három, egymást követő ünnepi aktuson részt vett Spányi Antal megyéspüspök, Dorkota Lajos, a megyei kormányhivatal vezetője, Törő Gábor, a körzet országgyűlési képviselője és Fenyves Péter polgármester. Az említett uniós pályázat keretében a város mintegy 480 millió forintot nyert, a beruházások összértéke 671 millióra rúg. A projekt negyedik eleme a parkot szegélyő üzletsor újjáépítése, amellyel  várhatóan  jövő tavasszal végeznek.


Ezt követően került sor a Móri bornapok és a vele párhuzamosan megrendett   nemzetközi fúvószenei fesztivál megnyitójára. Ezen részt vett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki köszöntőjében elmondta: az EU 2015-től szeretné eltörölni a szőlőtelepítési támogatást, ami a tömegboroknak kedvezne. Magyarország azonban ellenzi ezt, és azt szorgalmazza, hogy a támogatás intézményét 2030-ig tartsák fönn. Tavaly és az idén összesen 13 milliárd forintnyi központi forrás jut a szőlészet-borászatra, míg az ágazat hozzájárulása a nemezetgazdasághoz tavaly 67,5 milliárdot tett ki. A kiváló hazai  borok tavaly a nemzetközi versenyeken 24 arany-, 67 ezüst- és 65 bronzérmet szereztek - mondta el az államtitkár. A bornapi vigasságok vasárnap estig tartanak.

Címkék#bornap#mór

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!