Árammal főznek és fürdenek majd az Ybl utca 10. lakói

Székesfehérvár - Még mindig nincs ugyan gáz a majdnem egy hónapja szolgáltatás nélküli Ybl utca 10. lakásaiban, de ez már marad is így: a lakók úgy döntöttek, árammal főznek és fürdenek majd.

Kocsis Noémi


Kis túlzással mondhatnánk, időzített (gáz)bombán ülnek azok a fehérvári lakosok, akiknek háztartásaiban olyan gázkészülékek és vezetékek vannak, mint amilyenek az Ybl utca 10. tizenkilenc lakásában. Egy hónapja ugyanis itt az egyik lakó gázszagot érzett, szakembert hívott, aki  az életveszélyre hivatkozva  elzárta a gázt az egész házban. Hogy visszakapcsolás nem lesz, az akkor derült ki, mikor az itt élők rádöbbentek: fürdőszobáik gázkazánjai nem felelnek meg a légtechnikai szabályoknak (nincs megfelelő szellőzés a helyiségekben). Kétszázezer forint körüli költséggel számolhatnak lakásonként, ugyanis együttesen úgy döntöttek, inkább villamos vezetékrendszert építtetnek ki a lakásokig, azokban pedig villanybojlerre- és tűzhelyre cserélik az eddigi, gázzal működő berendezéseiket.
- Hogy ez lesz a vége, azt már az elején lehetett sejteni - mondja Szűcs Gyula közös képviselő.   Ha ugyanis maradnak a lakók a gáz mellett, akkor a visszakapcsolást csak gázellátási- és légtechnikai tervek elkészíttetése, minden berendezés lecserélése és hosszas ellenőrzési procedúra után érhették volna el a szolgáltatónál. Ráadásul a hálózat el sem bírta volna a terhelést és hamarosan tönkremegy.
A közös képviselő e napokban a 12. és 14. számú lépcsőházakban is kifüggeszti a villamos szolgáltatásra való átállás várható lakásonkénti költségeit. A szabályozás is módosult szeptember 1-től: a társasházaknak ötévenként a közös hálózatot, tíz évenként a lakások gázkészülékeit kell felülvizsgáltatni, saját költségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!