Szakmai nyelvvizsgát is egyre többen vállalnak a biztosabb jövőért

Székesfehérvár - A ma választott legnépszerűbb főiskolai szakokon a szakmai nyelvvizsga megszerzése is követelmény lehet. Néhányan pedig a szakmai előmenetel reményében vállalják a vizsgát.

Miskei Anita

Nehéz dolguk van a főiskolásoknak, egyetemistáknak, hiszen a diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga. Bizonyos intézmények  ennél is többet, például szakmai nyelvvizsgát várnak hallgatóiktól. Ezek egyike az az  államilag elismert vizsgatípus, amit  minden hazai intézmény köteles elfogadni. Ráadásul idén a műszaki terület dominált a felsőoktatási intézménybe jelentkezők között. A  legtöbben a műszaki képzési területet választották, a legnépszerűbb szak a gépészmérnöki volt. A jelentkezői toplista második helyén a mérnök informatikus, a harmadikon a korábbi listavezető gazdálkodási és menedzsment alapszak található. Azok, aki be is kerülnek valamely intézetbe, bizony a szakmai nyelvvizsga letétére is készülhetnek.

- Gazdálkodási menedzsment, agrár- és környezettudományi és műszaki szaknyelvből tehetnek angol, német illetve előbbi kettőből francia nyelven is vizsgát a jelentkezők egy szakmai nyelvvizsgán. Ez egy komplex, azaz C típusú  nyelvvizsga, ami írásbeli és szóbeli vizsgaelemeket is tartalmaz, s csak egyszerre tehető le. Ezt azért is szükséges kiemelni, mert évente csak  három alkalommal van vizsgaidőszak, idén márciusban már volt egy vizsga, a következő májusban lesz, ezt követően pedig csak novemberben lehet ismét próbálkozni - mondta Bíró Éva és Horváth Dóra nyelvtanár, vizsgáztató. Hozzáfűzték, ráadásul régiónként csak egy-egy akkreditált intézmény, Székesfehérváron és annak 60 kilométeres körzetében csak a London Style Nyelviskolában mérettethetik meg tudásukat a hallgatók.

Megjegyezték, nem feltétele általános nyelvvizsga a szakmainak, ugyanakkor csak a szakszavak, szaknyelv ismerete nem elegendő. 
- A szakmai nyelvvizsgán nagyobb hangsúlyt fektetünk a kommunikációra, a szaknyelvi beszédre, de  az általános nyelvtani ismeretek nélkül egyetlen vizsga sem sikerülhet. Általában a középfokú nyelvvizsgára készülnek a hallgatók, amire legalább egy alapfokú általános nyelvtudással  érkeznek. Innen kell az ismereteiket magasabb szintre juttatni, ugyanakkor a nyelvvizsga komplexsége épp ebben segít - jegyezte meg a két szakember. Elmondták az olvasott szövegértés mellett, mely egy szakmai és egy környezetvédelmi részből áll, szükséges egy félhivatalos levél megírása, s egy idegennyelvről magyarra fordítás is, melyben nincsenek nyelvtani elemek, ugyanakkor használható a szótár. Ezt kiegészíti a hallott szövegértési feladat, s egy szóbeli megmérettetés is, ahol a vizsgázó személye, szakmai előmenetele mellett grafikonelemzést kell bemutatnia.  Megjegyezték, sok fiatal tesz sikeres  vizsgát. A jelentkezők főiskoláskorúak, friss diplomások, s vannak, akik  a szakmai előmenetelért vállalják a megmérettetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!