Mit keres az egri vár kicsinyített mása Agárdon?

Agárd - A Gárdonyi Géza tematikus sétány új elemét avatták fel pénteken. Az eseményre francia és német vendégek is jöttek.

Tihanyi Tamás


Mit keres az egri vár kicsinyített mása Agárdon? Ha eláruljuk, hogy a látványos  építmény közvetlenül  Gárdonyi Géza szülőháza mellett magasodik, mindjárt egyértelmű a válasz. A rönkvár  megálmodói szerint  hozzájárulhat a magyarok hősies helytállásáról szóló emlékezet  megőrzéséhez. A történtek méltó tanúja Gárdonyi Egri csillagok című regénye, amelynek lapjain  generációk nőttek fel az elmúlt évtizedekben. A mai, folyamatosan fejlődő   város még vonzóbbá lett a létesítménnyel. Amely emlékeztet arra, hogy  az egri várat a 15. században  az ország egyik meghatározó katonai és kulturális központjaként tartották számon. Az Oszmán Birodalom csapatai  1552-ben indultak a keresztény Magyarország és  Európa egyik legerősebb védőbástyája ellen.

Dobó István parancsnoklása alatt a kétezer  végvári vitéz közel negyvenszeres túlerőt tartóztatott fel, kiállták az öthetes ostromot,  és legendás bátorságuk nyomot hagyott a világtörténelemben. A török had végül megverve elhagyta a megtámadott erősség környékét. A hősies küzdelem  vitathatatlanul a magyar múlt egyik legfényesebb eseménye. A helybéliek a tóparton jól tudják ezt, és mindent megtesznek azért, hogy a nagy író, valamint a regény emlékét megőrizzék. Ezt pedig  kicsik és nagyobbak  örömére, turisztikai látványosság megvalósításával képzelték el. Így született meg a rönkvár a sétány végén.

A pénteki ünnepélyes avatáson Tóth István polgármester  korhű ruhában köszöntötte az érdeklődőket, a város francia és német vendégeit, majd méltatta  azok munkáját, akik részt vállaltak a megvalósításból.  A helyszínen újrajátszották az ostromot   amelynek során természetesen ismét megvédtük a várat , miközben Lábadi Zoltán várkapitány és fegyveresei mindent megtettek a győzelemért és a nézők szórakoztatásáért.  A Gárdonyi Várközpontban a  Musica Historica régizene együttes muzsikált.

A településen abban bíznak, hogy ezek után mindazok, akik meglátogatják a tópart látványosságait, az író emlékháza mellett végigjárják majd az uniós támogatásból megvalósult  kis erősséget is. Így képzeletben időutazást tehetnek Dobó hőseinek korába, s a nagy regény történései életre kelnek lelki szemeik előtt. Aztán lehet választani a Gárdonyi-sétány más állomásai közül és az út végén ott várja a vendégeket a jó öreg Velencei-tó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!