Ha nem érkezik az adó

Fejér megye - Egyre többen nyújtják be szja-bevallásukat, melyben visszajáró adót, adóelőleget tüntetnek fel. Közülük sokan nem vagy csak egy részét kapják vissza a várt összegnek.

Klecska Ernő

Ennek oka, hogy az adóhatóság minden visszaigénylést tartalmazó bevallást, így a 1153-as szja-bevallást is felülvizsgálja - tájékoztatott  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei adóigazgatósága.
 Köztartozásnak minősül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vezetett folyószámlán nyilvántartott adónemek hátralékai, a vámtartozás, a külső szervek által lejelentett önkormányzati tartozás, és az adók módjára behajtandó köztartozás. A kiutalni kért adót  köztartozás esetén  a kimutatott hátralék összegéig visszatartják, s erről végzésben dönt az adóhatóság.
Ha az adózó tudatában van tartozásának, lehetősége van arra, hogy a visszaigénylést tartalmazó bevallás 170-es mellékletét kitöltve rendelkezzen  az  átvezetésről. Ebben az esetben az adózói kérésnek megfelelően jár el az adóhatóság. A köztartozásra történő átvezetésen, visszatartáson felül visszaigényelhető adó kamatmentes kiutalására nyitva álló határidő minden esetben a bevallás beérkezésétől, hibajavításkor az újraérkeztetéstől számított 30 nap. Abban az esetben, ha ezt túllépi a NAV, akkor automatikusan kamattal növelt összegben utalja vissza a kiutalni kért összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!