Freskó készül a Vörösmarty szakképzőben a 2013-as emlékév alkalmából

Székesfehérvár - Májusban kezdi az alkotó azt a freskót, amely a Vörösmarty szakképző iskolában, a diákok közreműködésével készül a 2013-as emlékévere.

Tihanyi Tamás

Az államalapító Szent István király halálának 900. évfordulójára megújult Székesfehérvár, számos rangos eseményt szerveztek az 1938-as ünnepi évre. Az akkori, 2013- ban már  75 éves újjászületés emlékére  rendezvénysorozatot szerveznek a megyeszékhelyen, amelynek előkészítésén már hónapok óta városi emlékbizottság dolgozik, a grémiumban hozzáértő szakemberek tevékenykednek.

A programokhoz csatlakozott a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Intézet. Az intézmény emeleti lépcsőfordulójában készül majd el egy freskó, amely a város múltjának mozzanatait, fontos alakjait, királyait, jellemző helyszíneit  és eseményeit idézi fel a látogató előtt. Szerdán Albrecht Gyula iskolaigazgató és Cser-Palkovics András polgármester találkozott a helyszínen, a polgármester elvállalta a vállalkozás fővédnökségét, s megbeszélték az alkotómunka részleteit. A freskót Lencsés Zsolt festőművész készíti, ám az alkotásban - illetve a mű előkészítésében, előrajzolásában -  közreműködnek az iskola festőtanulói is. Az alkotó májusban kezdi a munkát.    

Érdekesség, hogy a falfestmény különleges technikával, különleges kötőanyag alkalmazásával, úgynevezett öregbített mésszel készül, így a munka folyamata egyben kiváló szakmai gyakorlatot jelent azoknak, akik részt vesznek a megvalósításban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!