Faültetés, kiállítás a Föld napja kapcsán

Székesfehérvár - Az április 22-ei Föld napja alkalmából gyümölcsfákat ültetett el pénteken 9 órakor Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Palotavárosban, az István Király Általános Iskola udvarán. A plazában egy kiállítás nyílt, s a Critical Mass részleteiről is beszámoltak.

Tihanyi Tamás

A faültetés kapcsán a körzet házigazdája, Viza Attila önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok lapunknak  elmondta: az év egy napját feltétlenül fontos a környezettudatos nevelésnek "áldozni", ezért szombaton a tanulók több más mellett a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségével is megismerkednek.
A megyei és a városi  önkormányzatok számára továbbra is kiemelt jelentőségű a környezetvédelem. Az öt fát (két-két cseresznye-, illetve almafát, valamint egy meggyfát) a Megyekorzó egyik kiállítója, az Alsótekeresi Faiskola ajánlotta fel a Fejér Termék Program jegyében.  Az esemény résztvevői abban bíznak, hogy a diákok gondoskodása nyomán a fák megerednek majd az általános iskola udvarán.

A Föld napjához kapcsolódóan beszélt az Alba Plaza Civil Korzóján Róth Péter alpolgármester is. A politikus hangsúlyozta: minden ember felelősséggel tartozik a Földnek, ahol él,  de  nem kell világrengető dolgokra gondolnunk ezzel kapcsolatban.  Elegendő, ha ki-ki megteszi a maga területén azt, ami elvárható. Simonyi Gyula, a Bocs Alapítvány elnöke az Anyák éjszakája című kiállításról szólt, amely a Civil Korzón látható, s amelynek lényege a családtervezés, küzdelem a tudatos,  felkészült, biztonságos anyaság vállalásának lehetőségéért. 

Berkesi Gábor, a Critical  Mass projektvezetője az április 22-én, vasárnap 14 és 17 óra között, a Halesz parkban és a város útjain  megrendezendő kerékpáros eseményre hívta fel a figyelmet. A felvonulás 16 órakor a parkból indul, érinti a Seregélyesi utat, a Király sort, a Rákóczi utat, a Várkörutat, a Zichy ligetet, a Palotai utat, a Piac teret, majd a Horváth István utca és a Budai út felől érkeznek vissza a résztvevők a  parkba. Ahol a gyerekek számára ügyességi versenyeket, a nagyobbaknak  környezeti tanácsadást szerveznek.
Az esemény egyben kampány is a "Kivéve kerékpárral" feliratú közlekedési táblák mellett, amiket a Behajtani tilos táblák alá lehetne kitenni az aktivisták szerint.  Bár két éve már van lehetőség felszerelni ilyen táblákat, a megyeszékhelyen egyelőre nem sok ilyet látni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!