Az ország legjobbjai között az Alba Regia Táncegyüttes

Székesfehérvár - Szép sikerekkel dicsekedhet az Alba Regia Táncegyüttes, hiszen az utóbbi időszakban fellépett minden olyan táncgálán, amelyre kizárólag az ország legjobb együtteseit hívják meg szerepelni.

Gábor Gina

- Az idén is jelen voltunk minden táncantológián, amelyre a tavalyi eredmények alapján kaphatnak meghívást az együttesek -  mesélte  a két  művészeti vezető, Majoros Andor és Majoros Róbert.
-  Először a 13-14 éves növendékekből álló Cibere Csoport  vett rész a gyermektánc antológián, a budapesti Ram Colosseumban. Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületnek  van ugyanis egy felmenő rendszerű fesztiválja: a Cibere együttes azon a megmérettetésen Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika Dél-Alföldi táncok című koreográfiájával indult, és a teljesítménye alapján hívták meg a gyermektánc antológiára. Aztán a Tavaszi sokadalomba is invitálást  kaptak: így nevezik azt a nagyszabású táncantológiát, amelyet minden évben a budapesti  Operettszínházban rendeznek meg a fiataloknak és a felnőtteknek.  Délelőtt  az Alba Regia Ifjúsági Csoportja, azaz a  fiatalok léptek fel. Ők is azért voltak hivatalosak  a gálára, mert tavaly a  nyíregyházi  országos fesztiválról első helyezést, koreográfusi díjat, nívódíjat is hoztak... Ráadásul a műsor  - amit az  Operettszínházban is előadtak - különlegességnek számít. Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika Gagybátori táncokból alkotott kompozíciót: Észak-Közép-Magyarország táncait eddig még kevesen dolgozták fel.  Ez is figyelmet keltett, a fiatalok technikai tudásán kívül... Az Alba Regia Táncegyüttes, azaz a felnőttek csoportja este lépett fel az ország legjobbjai között a Tavaszi sokadalomban. Egy olyan koreográfiával, amit eddig csak a fehérvári közönség ismert. A Naputánjárók  Makó Péter, Fitos Dezső, Kocsis Enikő folklórra épülő, táncszínházi kompozíciója, amely a női szerepeket, jellegzetes figurákat vonultatja fel, az Operettszínházban is  sikert aratott.


Nem véletlen, hogy a két  művészeti vezető munkája is elismerést vívott ki: a Martin György Néptánc Szövetség az idén Majoros Andornak és Majoros Róbertnek ítélte oda a  Martin György-díjat...  Így aztán azon már meg se lepődhetünk, hogy az elmúlt hét végén az Alba Regia Táncegyüttes részt vehetett az Országos Táncháztalálkozón is, amelyre az ország hat legjobb együttesét  hívták meg.
 - Azt valljuk: sosem ülhetünk a babérjainkon.  Az együttest újra és újra meg kell méretni  hogy mindig lássuk, hol tartunk... - mondják a Majoros testvérek. - Ismerünk együtteseket, amelyek  évekkel ezelőtt az élvonalba tartoztak, de most alig hallani  róluk. Sokat kell azért dolgozni, hogy a hírnév  megmaradjon.


A táncosok már a következő feladatra koncentrálnak: április 29-én, a Vörösmarty Színházban gálával ünneplik a tánc világnapját. Új koreográfiák készülnek: előadnak  egy Nadabról való, technikás bihari táncot,  de  a bukovinai székelyek silladri táncában is gyönyörködhetünk majd az esten. Egy régi és egy új koreográfia pedig egy blokkban alkot majd kerek egészt: mindkettő a  párkapcsolatokról vall...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!