Vihar a világban és a lelkekben

Székesfehérvár - Katyerina férjhez ment Kabanovhoz, de Boriszt szereti. Varvara a kalandokat és a boldogságot keresi. Kabanova, az özvegyasszony zsarnoki módon rátelepszik a családra.

Szabó Zoltán

 Vihar dúl kinn a világban  és vihar dúl a lelkekben is.  A színpadon  baljós figura vaslapot mozgatva "csinálja" a z égzengést, a háttérben, a "folyó"  felett felhők  gyülekeznek.  A Vörösmarty Színházban  Alekszandr Nyikolajevic Osztrovszkij   legismertebb és legnépszerűbb drámájának bemutatójára készülnek.  A Vihar premierje ma este lesz.  Valóban rendkívül  sokrétegű, összetett mű  ez a darab, amelyet az egyik legismertebb színházi szakember, a Kossuth-díjas Valló Péter  állít színpadra.  A próba  szünetében arról is beszéltünk, hogy miért olyan  kivételes ez a dráma.


Azért, mert ez a színháztörténet  egyik  legnagyobb remekműve -  állítja határozottan a rendező. -  Megpróbáltam azt    a rétegét   "előhozni", amelyet  ma is mindenféle külön magyarázat nélkül, azonnal  megértenek az emberek.   A régi és az új harcáról, a konvencióról, erkölcsről,   társadalmi rögzültségekről, szabadságról, családról, hitről is szó van benne. Csupa olyan dologról tehát, amelyről  írnak az újságok vagy  szólnak a híradások.
Valló úgy véli, hogy Osztrovszkij a legnagyobb jellemfestők egyike.  Elképesztő  karakterek vannak a darabban, és a szerző  hihetetlen lényeglátóan ábrázolja a zsarnokságot,  a szabadságvágyat, a vadságot,  a szelídséget.  Az eredetileg ötfelvonásos  drámát két részben mutatják be Fehérváron. Húztak is belőle, mert hiába,  hogy Osztrovszkij egyik legrövidebb művéről van szó,  egy 19. századi színdarab mégis szószátyárnak tűnhet a mai nézőnek.   Fogyasztható méretű lett az előadás, és a rendező reméli, hogy az elhagyott  részek nem hiányoznak belőle.
A darab néhány fontos szerepét nem a fehérvári társulat tagjai alakítják. Valló beszélt róluk is:
- Négy új színésszel   találkozhatnak a fehérvári nézők.  Ez fontos dolog, és én bízom benne, hogy  ez egyszersmind azt is jelzi, elindul   valamiféle forgás, frissülés, integrálódás a magyar  színházművészet egészébe.  A  Katyerinát, illetve Boriszt  alakító Tolnai Hella  és Lakatos Máté  két tehetséges fiatal, a kaposvári színházi egyetem  hallgatói. A Kabanovát játszó Almási Évát   azt hiszem, nem kell bemutatni,  nagy színházi ünnep, ha fellép. Gyikoj  szerepében a kiváló képességű Tamási Zoltán  látható. Ők  Zsurzs Katival  és a többiekkel igazán hiteles alakokat formálnak.

A  rendező tervezte a díszletet is, mely egyrészt jelképezi a megrozsdásodott,  elkopott világot, másrészt   jelzi, hogy  a történet bármikor, bárhol játszódhat. Bemutató tehát ma este, és az említettek mellett Bakonyi Csilla, Quintus Konrád, Kozáry Ferenc, Csizmadia Gergely, Tűzkő Sándor, Závodszky Noémi, Kondász Renáta, Matus György, Juhász Illés, Váradi Eszter Sára látható az előadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!