Nem esküdhetett építési telken a pár

Van, ahol már egyéves a rendelet, máshol most alkotja meg a képviselő-testület. Hol lehet esküvőt rendezni egy kistelepülésen és mennyibe kerülnek az extrémebb kívánságok?

Kocsis Noémi

Tavaly mindössze egyetlen pátkai pár mondta ki a boldogító igent a kistelepülés polgármesteri hivatalának tanácstermében. A házasságkötésekre kijelölt és kialakított helyiségen túl azonban máshol is megrendezhető a polgári szertartás egy új rendelet szerint. A szomszédos Lovasberényben például éppen egy éve hozták meg a rendeletet, s itt is a jegyző engedélyezheti a szokásostól eltérő helyszínű, és a hivatali időkereten túli anyakönyvi eseményt. Előbbiért 25, utóbbiért 20 ezer forintot kell kifizetni. Külön díjazás illeti meg az így pluszmunkát végző anyakönyvvezetőt is.

Pátkán most szigorúbban szabályozzák az eltérő időpontokat: nem adja össze a párokat az anyakönyvvezető délelőtt 10 előtt, és 18 óra után sem. Az árak mérsékeltebbek a berényinél. Kijelölt helyiségtől eltérőt csak akkor tud engedélyezni a jegyző, ha ott megvannak a házasság megkötésének feltételei. Emiatt nem tudta kimondani a fontos igent az a helybéli pár, akik egy üres építési telket választottak esküvőjük helyszínéül.
- A legkülönösebb kérés eddig ez volt - mondja Járvás Péterné jegyző, hozzátéve: a tavalyi egyetlen esküvő is mutatja, az "alvó" településen élő fiatalok nem nagyon gondolkodnak közös életben, idén is csak két pátkai párt ad össze kollégája. Ami az egyéb anyakönyvi eseményeket illeti, tavaly tíz gyermek születését jegyezték be, idén örömteli a javuló tendencia: 2012-ben 17 pátkai babáról tudnak.

- A díjakat jogszabály rögzíti. Mi próbáltunk alacsony árakat szabni, ezzel is ösztönözve a párokat - mondja Nagy Dániel polgármester. Ha egyébként pályázhatnának, egy most üres, mintegy 70 négyzetméteres hivatali helyiségből szép házasságkötő termet alakíthatnának ki. Csakhogy az épület átalakítását a műemlékvédelem szigorú feltételekhez köti. Addig is bevált helyszín az Ivánka-kúria udvara, ahová az anyakönyvvezető is gyorsan elér; lényegében a polgármesteri hivatal udvaráról van szó ugyanis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!