Ítélet született a pátkai perben: emberölés kísérlete helyett garázdaság

Székesfehérvár - A vádtól eltérően nem különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, hanem csoportosan elkövetett, a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaság miatt ítélte el a pátkai Molotov-koktélos ügy három vádlottját a Székesfehérvári Törvényszék. A negyedrendű vádlottat, R. Gábort bizonyítottság hiánya miatt felmentette a vád alól Édl Gabriella bíró tanácsa.

Szabó Zoltán

Az első rendű vádlott, M. László egy év tíz hónap, a másodrendű M. Károly egy év nyolc hónap, a harmadrendű vádlott,  N. Balázs  ugyancsak  egy év nyolc hónap börtönbüntetést kapott, és  két évre eltiltották őket  a közügyektől. Az előzetes letartóztatás és a háziőrizet  beszámításával mindhárman letöltötték már  a szabadságvesztést.
Mint arról  beszámoltunk,   2008.   június 2-án a  vádlottak úgy döntöttek, hogy  ráijesztenek  néhány romára, miután az   M. testvéreknek  nézeteltérésük támadt velük, illetve a polgárőröket és  elsőrendű vádlottat korábban  érték már inzultusok, fenyegetések. A negyedrendű vádlott javaslatára  Molotov-koktélokat  készítettek,  amelyeket azonban nem ők, hanem  hanem három, azóta  is  ismeretlen személy  dobott az Árpád utca három házára. A Molotov-koktélok nem okoztak komolyabb károkat, és  a szakértők szerint arra is alkalmatlanok voltak, hogy közveszélyt okozzanak.  M. László, M. Károly és N. Balázs  az eljárás során beismerték, hogy ők készítették a Molotov koktélokat, de  egyöntetűen azt vallották, hogy csupán ijesztésnek szánták, és tagadták, hogy ők dobták volna a házakra az üvegeket. A  negyedrendű vádlott tagadta bűnösségét.


A Fejér Megyei Főügyészség  2009. január 26-án  emelt vádat, amelyet  a  Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség 2011. február 17-én módosított: R. Gábort társtettesként, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, míg a másik három vádlottat ugyanezen bűncselekménnyel, bűnsegédként vádolta meg. A bíróság a vádtól eltérően tulajdonképpen a vádlottak  védekezését fogadta el,  és garázdaságban találta őket bűnösnek.  R. Gábort pedig bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet nem jogerős,  az ügyész     téves minősítés és súlyosbítás miatt fellebezett. Az első, másod és negyedrendű vádlott elfogadta az ítéletet, N.  Balázs 3 nap gondolkodási időt kért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!