Így fogadjuk a látogatót

Székesfehérvár - Aki a város, a maroshegyi körforgalom felé közeledik a Balatoni úton, egy új székelykaput csodálhat meg. Az alkotást szerdán avatták, de már sokan megszerették a helyiek közül.

Tihanyi Tamás

Az ünnepségről lapunk már tudósított, ezúttal a székelykapu felavatásának  előzményeit idézzük fel.
A székelykapu  állításának a Fejér Szövetség volt a kezdeményezője és mindvégig a kivitelezés gazdája is. Az ötlet  még 2010 augusztusában született meg Szegeden, a Székely Himnusz Emlékmű avatásán, amikor Csíkszereda és Székesfehérvár még nem voltak egymással testvérvárosi kapcsolatban sem. A megvalósításra, a társadalmi összefogásra és az adományozásra szólító felhívásukat 2010. május 22-én,  Botond napján adták ki, miután Brájer Éva alpolgármestertől megtudták,  nyitott a kezdeményezésre. A városrész  képviselője úgy vélte, a Maroshegynél alkalmasabb helyszínt el sem tudna képzelni, s természetesnek vette, hogy képviselői keretéből támogatja a munkálatok megkezdését.
A Fejér Szövetség tovább folytatta az adományok gyűjtését, végezte az engedélyeztetéssel kapcsolatos ügyintézést.  A civil szervezet tagjaiból és pártolóiból álló 165 magánszemély vállalta a csíki mester munkadíjának költségét, segített a két város is, így végül hárman:  a fehérvári és a csíkszeredai önkormányzat, valamint a Fejér Szövetség  állíttatta a kaput. Amely minden bizonnyal igen sokáig jelképezi majd a magyarság határokon átívelő összetartozását, és  a hagyományok tiszteletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!