Dohánystop - Vasárnaptól élesben ellenőriznek, már büntethetnek

Fejér megye - Vasárnaptól már büntethet a népegészségügyi szolgálat, ha tiltott helyen dohányzunk. A magán ember 50 ezer, a cégek 2,5 milliós bírságot is kaphatnak majd.

Tribolt Lajos

A nemdohányzók védelméről szóló törvény január elsején lépett életbe. Adott azonban türelmi időt  a büntetések terén. Az első negyedévben ugyanis nem követte pénzügyi szankció a jogszabály megszegését. Vasárnaptól, április elsejétől azonban minden megváltozik. Nem áprilisi tréfa lesz, ha valakit törvényszegésen érnek.


 A jogszabály célja nem a büntetés, hanem a dohányzástól történő távoltartás - mondja Gömöri Gábor, a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének osztályvezetője. A főorvos baráti körből szerzett  személyes tapasztalatai is azt mutatják, hogy a korlátozás óta a dohányosok ritkábban gyújtanak rá, és ez volt az egyik cél. A másik, a fiatalok távoltartása a rászokástól. Pár hónap persze még kevés a tapasztalatok levonásához, de a jelek arra mutatnak, hogy eredményes lesz a korlátozás.
Saját és kollégáim megyei tapasztalataiból az szűrhető le, hogy mind a munkahelyeken, mind a szórakozóhelyeken már eddig is betartották a korlátozást.

De nézzük át mégegyszer, hol tilos a dohányzás. Először is minden közösségi zárt térben. Vagyis a szórakozóhelyeken, munkahelyeken, hivatalokban, és még sorolni lehetne. Zárt helyen gyakorlatilag csak a magánlakásokban gyújthatunk rá.
Tilos továbbá a dohányzás a tömegközlekedési eszközökön, a vasúti és buszpályaudvarokon, buszmegállókban, játszótereken, illetve ötméteres körzetükben. Az ötméteres szabály érvényes a közforgalmú létesítmények bejáratától is. (Gyógyszertárak, boltok, hivatalok, bankok, múzeumok, stb.) Vannak intézmények, amelyeknek egész területén tilos a dohányzás, dohányzó helyet kijelölni is tilos. Ilyenek az egészségügyi intézmények, azaz kórházak, szociális otthonok. Tilos a dohányzás a gyermekintézmények teljes területén is, így például az iskolákban.
Vannak persze kivételek, például a pszichiátrián, a börtönökben más a szabály. S egyes szállodák szivarszobái is kivételt képeznek, ha szeptemberig kértek mentesítést. Úgy tudjuk, a megyében két szivarszoba működhet.

Gömöri főorvos szerint már vasárnaptól, azaz elsejétől számíthatunk az ellenőrzésekre. A népegészségügyi szolgálat emberei civilben lesznek és igazolvánnyal azonosítják magukat. Jogsértés esetén jegyzőkönyv készül, az alapján pedig a büntetésről szóló határozat. Azaz, a helyszínen senkitől nem kérnek pénzt. Az illetők majd csekket kapnak a határozattal együtt.
Vasárnaptól tehát élesben mennek az ellenőrzések!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!