Az ártatlanul kivégzettekre emlékeztek (fotóval frissítve)

Székesfehérvár - Koszorúzással emlékeztek meg 24-én a II. világháború végén történt Rác utcai tragédia áldozataira. A 12 székesfehérvári polgárt a szovjet katonák lőtték le 1945-ben egy összetűzés után.

Klecska Ernő

A háború vége felé, amikor a front Fehérvárra ért, a szovjet katonák ellenséget keresve járták a rácvárost. Az egyik házban, ahol előbb bort követeltek, majd fiatal nőket kezdték molesztálni, a férfiak két katonát halálosan megsebesítettek.  Ezt követően végezték ki 1945 március 22-én Németh Ferenc könyvtárost, Bakos Istvánt, Baranyai Józsefet, Berta Józsefet, Felső Istvánt, Fésű Györgyöt, Gergely Ferencet, Héger Ferencet, Kéri Istvánt, Máté Jánost, Szőke Józsefet és Tóth Istvánt. A 17 éves Héger István, akit nyakán ért a lövés, megmenekült. Az orosz katonákat agyonütők állítólag elmenekültek,  a lövések  a pincében maradottakat érték. Az áldozatokra évtizedekig csak a szájhagyomány és a rokonok emlékeztek, egészen 2009 márciusáig, amikor Kocsis Balázs fehérvári szobrászművész elkészítette emlékművüket. A szokatlan művészeti megoldás, amely egy ember árnyékát formázza a Rác templom kerítésének a falán, sok látogatót vonz. E helyütt emlékeztek meg szombaton az áldozatokról a Szerb Kisebbségi Önkormányzat ünnepségén. Az ünnepségen, amelyet a kis templomban istentisztelet zárt, az önkormányzat nevében Viza Attila és Deák Lajosné képviselők helyeztek el koszorút. Dalibor Milenkovity, a szerb ortodox egyházközség lelkésze szerb nyelvű megemlékezésében elmondta: a háborúban senkinek nincs igazsága, az ártatlanok is megsérülnek. Akik itt meghaltak, rosszkor voltak rossz helyen - tette hozzá, s imát mondatott az áldozatokért és az ellenük vétkezőkért is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!