A civilek nem vesztesek? Kilenc millióval kevesebb jut rájuk

Székesfehérvár - Sokan tartottak attól, hogy idén jelentősen csökken a város civileknek adható támogatása. Róth Péter alpolgármester szerint mindössze kilenc millióval kisebb az idei keret.

Házi Péter

Amennyiben a szerdai közgyűlésen a képviselőtestület a jelenlegi formában fogadja el a költségvetést, a város közel 121 millió forintos támogatást biztosít a civil szervezeteknek: 
- Sokan tartottak attól, hogy az idei költségvetés vesztesei az egyesületek, civilek lesznek, de az összegből látható, hogy a tavaly 129 milliós keret alig 6,7 százalékkal csökkent - mondta el hétfőn Róth Péter társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármester.
 Az említett összegből közel 30 millió forint sorsáról a közgyűlés dönt saját hatáskörben, s elsősorban olyan szervezeteket segítenek, amelyek egyfajta közszolgálatot telejsítenek.  Létrehozták azonban a Társadalmi Felelősségvállalási Alapot is húszmillió forinttal, ennek felosztásáról a Humán Közszolgálati Szakbizottság dönt az év során ütemezetten: városi gyermekek, fiatalok táborozását támogató pályázati lehetőség március 1-jét követően jelenik meg, erre kétmillió forintot szán a város. A nyugdíjas szervezetek programjainak támogatására egymilliós a keret, a kiírás várhatóan április 1-jét követően jelenik meg.
Lehet majd pályázni szociális és esélyegyenlőségi programok megvalósítására (ötmilliós a keret), gyermek- és ifjúságvédelmi programokra is. Az egyesületek kifejezetten működésükhöz is kaphatnak önkormányzati segítséget, ám ezt a pályázatot csak novembert követően írják ki. Mindezeken felül 29 millió forint a polgármesteri keret, valamint megduplázódott, kétmillió forintra nőtt  a képviselők helyi egyesületeket, szerveződéseket támogató kerete is, azaz így további 44 millió forint osztható szét általuk.
- Lehetőségeinkhez mérten továbbra is biztosítjuk a Civil Központ működését.  35,5 millió forintnyi bérleti díjat engedünk el  a városi egyesületeknek, amelyek  önkormányzati tulajdonú helyiségekben működhetnek ingyenesen - tette hozzá Róth Péter.
A takarékoskodás másik példája, hogy a város közel egyharmadával csökkenti a nemzetközi (például testvérvárosi) kapcsolatokra szánt összeget, így erre a célra nyolcmillió forintot szánnak.
A kommunikációs és szervezési költségekből több mint 38 százalékot farag le a város, ezen belül csak a 2013-as emlékév előkészítései költségei emelkednek, hiszen az idei év második felében már rendezvényeket is tartanak az emlékévhez kapcsolódóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!