Pénteken szenteste, utána karácsony lesz

Rácalmás - A Julianusz-naptárhoz igazodva a szerb-ortodox hívők vízkereszt napján, azaz január 6-án tartják a szentestét, ami náluk böjti napnak számít.

Körmendi Erzsébet

A szerb-ortodox hívők böjttel és liturgiával várják a karácsonyt. Az ünnep előestéje január 6-án, pénteken lesz, és a felkészülés jegyében telik majd  az ősi hagyományok szerint. A szentestét  a háromnapos karácsony követi. A Julianusz-naptár szerint emlékezetes nap lesz még a  január 13-a, szilveszter napja, valamint a január 14-e, vagyis  az ortodox újév első napja.
 A karácsonyi ünnepre megnyitják a Rácalmás ófalujában lévő szép szerb-ortodox templomot, hogy az ünnepi  liturgiára ott gyülekezzenek össze a falubeli hívők. A bádnyák - vagyis az istentisztelet  - január 6-án, pénteken 14 órakor kezdődik.  Dalibor Milenkovity, százhalombattai  lelkész megszenteli a faágakat, amelyekből később a templom előtt tüzet raknak, és a máglya köré gyűlve, karácsonyi dalokat énekelnek majd a hívők.
 Mohainé Csupity Zsófiától, a Rácalmási Szerb Kisebbségi Önkormányzat vezetőjétől megtudtuk, hogy a bádnyák - szó szerinti fordításban -  fiatal faágat jelent magyarul, amivel jól befűtenek, hogy igazi  melegséggel várják az újszülöttet.
 A templom kövén a hagyomány szerint  szalmát szórnak szét, a halmok a jászolt jelképezik, vagyis azt, hogy a szerb-ortodox hívők felkészültek Jézus fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!