Nádasdladányi gyilkosság - Életfogytiglan a vádlottaknak (frissítve)

Székesfehérvár - Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt elsőfokon életfogytig tartó fegyházra ítélte a fehérvári törvényszék pénteken a nádasdladányi gyilkosság tetteseit.

Szabó Zoltán

Az ítéletet  ma délután hirdette ki Édl Gabriella bírónő, miután  délelőtt  még  tanúkat hallgattak meg, köztük a poligráfos szaktanácsadót,  az  ügyész és a  két védő pedig elmondták perbeszédeiket.  Az ügyész, Sági Csaba  életfogytig tartó  fegyház kiszabását  indítványozta mindkét, 36 éves  vádlottra, Gy. Tiborra és  E. Csabára.  Az első rendű vádlott védője vitatta az ügyész által megállapított tényállást és minősítést,  enyhébb büntetést látott indokoltnak, amíg a másodrendű vádlottat képviselő ügyvéd bizonyítottság hiányában felmentést kért védencére. Előtte azonban tanúként  még a poligráfos szakember mondta el véleményét. Kettejük közül Gy. Tibor vállalta a vizsgálatot, amelynek eredménye az lett, hogy minden kritikus, az ügy lényegére vonatkozó kérdésre a műszerek jelzései szerint megtévesztő választ adott.


A két férfit tehát bűnösnek találták, mégpedig társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. Életfogytig tartó fegyházat kaptak, legkorábban 30 év elteltével bocsáthatók feltételes szabadságra. A közügyektől 10 évre eltiltották őket. Édl Gabriella indoklásában elmondta, mindketten képesek voltak arra, hogy tetteik következményeit felmérjék. Gy. Tibor és E. Csaba is büntetett előéletű, vagyoni bűncselekmények miatt. A gyilkosságot 2010. február 22-én követték el, amikor otthonában megöltek egy idős helybéli férfit, Sz. Lajost. Az előzményekhez tartozik, hogy tudták, az áldozat pénzt szokott kölcsön adni. Ők is kértek tőle, de Gy. Tibor a tartozása egy részét nem adta meg. Emiatt sem voltak jóban, de viszonyuk tovább romlott, amikor egy, az Sz. Lajosnál történt betörés nyomán kihallgatták a két vádlottat is, és az idős férfi meg volt győződve róla, hogy ők a tettesek. A gyilkosság napján a sörözőben találkoztak hárman, majd Gy. Tibor és E. Csaba távoztak. Megbeszélték, hogy elmennek a férfihez, pénzért, és az adósokat akkurátusan feltüntető füzetért. Kést vettek magukhoz, zoknit, kesztyűt vittek. A házhoz érve cipőjükre húzták a zoknit, kezükre a kesztyűt, és bementek. Sz. Lajos zajt hallott, gyanút fogott, ők pedig nekiestek. Nyakon, mellkason, háton szúrták, összesen tizenháromszor. Megpróbálták betörésnek álcázni a történteket. Az egyik kést, a zoknit és a kesztyűt a patakba dobták, ruháikat elégették. Másnap elfogták őket...
Az ítélet nem jogerős. A vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek.

A 66 éves Sz. Lajost 2010. február 22-én ölték meg saját házában. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!