Mennyit ér a "koki"?

Székesfehérvár - Jó magyar szokás szerint a negatívumokból születnek a veretes hírek. Hiába remekel az EBEL-ben a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapata, mégis a múlt pénteki, Salzburg elleni incidens a téma a lapokban, televíziókban.

Agárdy Csaba

Pedig egyedi ez a történet, amióta a kék-fehérek az osztrák bajnokságban szerepelnek, nem került sor szurkolói rendbontásra. Most egy fiatalember úgy érezte, hogy nézőként a palánk felett benyúlva kokit kell nyomnia a verekedő salzburgi játékos fejére. A fehérváriak példás gyorsasággal cselekedtek, és keresik a renitens, túlfűtött drukkert, Ocskay Gábor szakosztály-igazgató  pedig reméli, hogy az EBEL fegyelmi bizottsága nem lesz túlságosan szigorú.

- Gondolom, ez az ügy most nagyon nem hiányzott a Volánnak...
 
- Jól fogalmaz, de bármilyen furcsa, az ilyen kivételes esetek benne vannak a pakliban - kezdte Ocskay. - Öt éve szereplünk az EBEL-ben mindenféle komoly balhé nélkül, a csapatunk jelenleg első a fair play-tabellán, a szurkolóink pedig levelet írtak a ligának, amelyben elhatárolódnak a salzburgi játékos fejére kokit nyomó drukkertől. Bízunk benne, hogy mindezt értékelik Bécsben, és nem a legsúlyosabb büntetést kapjuk.

- Nagyon bántja, hogy nem a remek szereplés miatt, hanem egy magáról megfeledkezett drukker okán kerül címlapra a Fehérvár?

- Nem lepődöm meg a jelenségen. Van olyan kereskedelmi televízió, amely talán három éve nem foglalkozott hokival, talán azt sem tudja, mi ez a sportág, de most hírműsorában vezető hírként számol be az esetről. Sajnálom, hogy elfelejtették bemondani az új év első napján, hogy a csapat 4-0-ra nyert Villachban...

- Három éve, pont egy Salzburg elleni meccs után, a játékosok között kitört verekedések miatt megbüntette a liga a csapatot. A szurkolók akkor összedobták a pénzt, ez most is megtörténhet?

- Ez még nem jutott az eszembe. Ha jól emlékszem, 2500 eurót kalapoztak össze a drukkerek a példás összefogásnak köszönhetően. Ebben most sem lesz hiány, és ahogy azt az időszakot is átvészeltük, ezen is túlleszünk. Nem titok, hogy komoly gondjaink vannak, de optimista vagyok, a ligának értékelnie kell az eddigi lépéseinket. Fontos, hogy a nemzetközi menedzserünk, Elekes Blanka remek viszonyt ápol az osztrákokkal, ez is segíthet. Talán péntekre már tudjuk a büntetés mértékét.

Példaértékű, gyors intézkedés

A jégkorongra egyáltalán nem jellemző, hogy a szurkolók balhéznának, egy hokimeccsre az ember nyugodtan kiviheti a családját. Ezért is nehezen felfogható, ami a Sapa-Salzburg-meccsen történt. Viszont az példaértékű, ahogy a fehérváriak vezetése reagált a dologra. Villámgyorsan felkerült az elkövető fotója az internetre, a szurkolók és a rendőrség keresi a bűnöst, akit máris két évre kitiltottak minden Sapa-rendezésű eseményről. A fenti intézkedéssor talán azért meglepő, mert a rengeteg szurkolói rendbontást magáénak tudó labdarúgásban általában eltusolják az ügyeket, ritka, ha felelőst, vétkest találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!