Ma ünnepelték a kis Jézus születését

Rácalmás, Székesfehérvár - Az ortodox hívők ma, január 6-án ünnepelték a karácsonyt. Kalácsot, almát vágtak.

A vecsernye, vagyis az ortodox karácsony épp olyan színes és bensőséges, mint a katolikusok december 24-ei változata, a különbség mégis szemmel látható. Más szokások, más rituálék társulnak hozzá. A Julianus-naptár szerint az ortodoxok ma ünnepelték Jézus születését, amit imádkozással, tűzgyújtással, pálinkával és vacsorával tettek teljessé.  A  rácalmási és a fehérvári  szerb ortodox templom mellett kis máglyát  raktak a megszentelt ágakból, tölgyfakuglikból délután, Milenkovity Dalibor lelkész karácsonyi miséje után, és a tűz mellett melegedtek a hívők. 
A rácalmási asszonyok egész délelőtt dagasztották és sütötték a sós-vizes kalácsot, készültek a szentestére. Mohainé Csupity Zsófia, a Rácalmási Szerb Kisebbségi Önkormányzat elnöke  azt mesélte: böjtös bablevest esznek szenteste, utána illetve mellé  fogyasztják az ünnepi  kalácsot.
 Az ortodoxok nem állítanak fenyőt, viszont szalmát és tölgyfaágakat visznek a lakásba, az asztalra pedig alma és dió kerül. Ezekkel az elemekkel utánozzák a kis Jézus születésének eredeti körülményeit - árulta el a székesfehérvári  szertartáson Sándorovits László, a fehérvári szerb kisebbségi önkormányzat, valamint az egyházközség elnöke. 
- Az  almát és az ünnepi kalácsot  annyi szeletre vágják, ahányan a családban vannak, emellett mézes pálinkát fogyasztunk a szeretet és az erő jegyében,  a vacsora azonban éppen  olyan, mint a katolikusoknál: halászlé, kocsonya és különböző sültek kerülnek az asztalra - mesélt arról az elnök, mit fogyasztanak a négyhetes böjt után az ortodox hívők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!