Legényes kevert - recept a diákélethez

Székesfehérvár - Megkezdődött a második félév a főiskolákon, egyetemeken, az albérletekbe, kollégiumokba visszaköltöztek a levizsgázott diákok. Újra indult a diákélet, főzéssel, mosogatással.

Kovalcsik Katalin

A kollégisták, albérletes diákok jó része hozzászokott, hogy az édesanyák, nagymamák  felpakolják étellel a gyereket, mielőtt visszaindulna az iskolába. Ám a hazai egyszer és általában gyorsan elfogy, a diáknak - főleg a fiúnak - pedig enni kell, néha sokat, máskor az ízlése szerinti finomságokat.  Van, aki főz, kitalál magának ezt-azt, és néhányan azonnal el is mosogatnak, de ezt hagyjuk!   A minap a vásárlásnál  ráakadtunk a  tortillára, amit odahaza, házilag is jól meg lehet tölteni. (A neten recept is van a tésztához, amit Adria23  küldött. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, legalábbis annak, akinek van némi affinitása a tésztagyúráshoz. Kell 50 deka liszt, egy teáskanál sütőpor, ugyanennyi só,  fél deci olaj, 3 deci langyos víz. Az összetevőket a víz felével összekeverjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet, annyit,  amennyit felvesz.  Ruganyos tésztát gyurunk belőle, amit nyolc cipóra osztunk, nedves konyharuhával letakarva pihentetünk fél óráig. Ezután nyújtsuk a cipókat 2-3 milliméter lapos korongokra, süssük ki mindet közepesen meleg serpenyőben.)
A kész tortilla  előnye, hogy csak a töltelékkel kell kreatívnak lennie a készítőnek. A kutakodás a hűtőben nem tarthat  sokáig, hisz éhes a delikvens. Előkerülhet egy adag konzerv kukorica, jóféle  sonka, tejföl, vagy kefír, netán joghurt. Kell hozzá egy adag lila, vagy vöröshagyma,   néhány szem gomba, olívabogyó. A hagymát megpirítjuk egy kevéske olajon, vajon  - ki mit talál a szekrényben -, hozzáadjuk a sonkát, majd mehet bele  a gomba, a fűszer. A sóval vigyázzunk, mert az olíva alapban sós,  a bazsalikom vagy más egzotikus fűszer bolondíthatja a tölteléket. A végén kerüljön a töltelékbe az olíva, a kukorica, a tejföl, majd megtölthetjük a tésztát. A vegetáriánusok  is gyors ebédet, vacsorát készíthetnek  tortillával, répával, karalábéval, borsóval, és a hozzájuk illő fűszerekkel.

További receptek itt, Gasztrománia rovatunkban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!