Kutyák, sokk után: a menhelyen kereshetők a szilveszterkor elkóborolt állatok

Székesfehérvár - Nagyüzem van a menhelyek környékén, ugyanis idén szokatlanul hangos és hosszú volt a durrantgatás, tűzijáték szilveszter idején.

S. Töttő Rita

A 10 éves németjuhász megúszta, Nérót ugyanis a szilveszter utáni napon befogta a gyepmester, gazdái pedig másnap jöttek érte a fehérvári állatkórház menhelyére. Ahová az elmúlt pár nap alatt majd' harminc, szilveszteri tűzijátéktól megrémült jószág került be, de szerencsére közülük tizenegy hétfőig haza is került.

- Nem tudjuk, hogyan szökhetett ki a Régi Csóri úton lévő telephelyről, de nagyon megkönnyebbültünk, hogy megvan - mondja boldogan Fürst Tamás és testvére, László, amikor meglátják a kennelben kucorgó állatot, "akit" egyébként a Vízivárosi lakótelepen talált meg Molnár Tamásné, az ASKA alapítvány vezetője. Néró epilepsziás, így ha nem találnak rá időben, egy rosszullét akár végzetes is lehetett volna az esetében...
A frissen megtalált kutyának ezért, miután gazdái elviszik a menhelyről, azonnal beadják  a gyógyszerét, amely nélkül komoly problémái is lehetnének. Kicsit még odavolt a kutya, amikor elindultak vele haza, de ez természetes - állítja Molnár Tamásné.

- Rettenetes sokkot kapnak a petárdázás, durrogtatás hangjától a kutyák, s ilyenkor még a kerítés sem állítja meg őket. Idén ráadásul szokatlanul nagy hangzavar volt szilveszter éjjel, még az erős idegzetű kutyák is megrettentek - mesél tapasztalatairól a menhely vezetője, aki december 31-én 13 órakor beszállt az autóba, hogy kutyákat keressen, és másnap hajnalban 4 órakor szállt ki belőle, annyi munkája volt.  
- Úgy vettem észre, hogy az emberek egyre segítőkészebbek. Sokan telefonáltak, hol láttak kóbor kutyát vagy éppen jelezték, hogy befogtak egyet, s tartják, amíg ki nem tudunk menni érte - emlékezik vissza a vidéken is gyepmesteri feladatokat ellátó alapítvány vezetője. Székesfehérváron kívülre önkormányzati hívásra mennek ki, így ha valaki vidéken fog be vagy lát kóborgó ebet, akkor azt kérik, hogy helyezzék biztonságos helyre a kutyát, hívják fel a helyi önkormányzatot, amely pedig jelzi kérését az ASKA felé. Másként nem megy.

 Miközben Néróért, a németjuhászért eljöttek a gazdái, egy család is érkezett  reménykedve a menhelyre, hátha itt van az ő kutyájuk is, de nekik még nem volt szerencséjük.

- Most néhány napig elbújnak a szilveszterkor megszökött kutyák, majd hét vége felé lehiggadnak s elindulnak. Vagy hazatalálnak, vagy remélhetőleg befogjuk őket - próbálja nyugtatni a családot Molnár Tamásné, ahogy még azt a több tucat érdeklődőt is, akik telefonon hívták őket az elmúlt két napban. Egy chipezett skótjuhász is bekerült hozzájuk, amelynek adatait azonban nem regisztrálták a rendszerben, így nem találták a gazdáját. A fajtamentők segítségével mégis sikerült a tulajdonosokat megtalálni. Egy westie is járt náluk, őt rengetegen haza akarták vinni, de 15 napig csak az eredeti tulajdonosnak adják ki. Érte is megérkezett a szeretett gazdi. De honnan lehet tudni, hogy valóban a gazdája akarja elvinni az ebet?

- Hát a kutya reakciójából! Még ha sokkot is kapott az a szegény jószág, akkor is megvillan a szemében a felismerés, hogy ez az ő gazdája. Van olyan kutya, amelyiknek órák vagy napok kellenek, mire magához tér és rájön, hogy végre ismét otthon lehet - világosít fel. - Most épp Szabadbattyánból telefonált egy illető, hogy Úrhidán befogott egy kutyát. A megadott ismertetőjegyek alapján azt gondolom, ezt a jószágot a gazdája már keresi. Ilyenkor megadjuk a gazdi elérhetőségét a befogadónak, és ők megbeszélik egymással a teendőket - mesél pozitív tapasztalatairól a menhelyvezető, aki persze rossz élményeit sem hallgatja el. Számos kutya várja még gazdáját náluk is, nemrég például Martonvásárról hoztak be egy fajtatiszta fiatal vizslát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!