Kiút a Bakk-családnak az összefogásnak köszönhetően

Pákozd - Sokszor bizonyította már a magyar, hogy ha máskor nem, a bajban képes az összefogásra. Így volt ez történelmünk számos sorsfordulóján, s így történik ez rendre szűkebb környezetünkben is.

Tihanyi Tamás

A szomszédban vették észre először, hogy valami nincs rendben, mert füst szivárgott a pákozdi családi ház tetejéről.
 Az esztendő  utolsó előtti napját, december 30-át jelezték a naptárak, s a Bakk-család nem sejtette, mi vár még rájuk  2011-ben a Zalka Máté utcában. Először a tető kezdett égni, s mire a tűzoltók 15-20 perc után a helyszínre értek, már komoly károk keletkeztek az épületben. Ma már tudjuk: hatmillió forintra tehető  a veszteség, de  szerencse a szerencsétlenségben, hogy  Bakkéknak volt biztosításuk. Ez azonban csak valamikor a jövőben enyhítheti a károkat, ezért sürgős összefogásra volt szükség.
 Szinte azonnal megjelentek a kapuban a dolgos kezek tulajdonosai, a művelődési házban pedig   jótékonysági estet szerveztek a múlt szombaton. Az önkormányzat 200 ezer forinttal segített, az est pedig további 380 ezer forinttal járult hozzá az újjáépítéshez.


 Szinte abban   a pillanatban, hogy megtörtént a baj, ötven-hatvan emberre máris   számíthattunk  mondta   a gyorsan újjászülető házban Takács János polgármester.  Idősek és fiatalok tették a dolgukat, s akik nem jöttek el,  élelmiszerrel, itallal segítették azokat, akik részt vettek az építkezésben. Nem  emlékszem hasonló nagyságrendű összefogásra.
 Valóban, szinte folyamatos a segítség  vette át a   szót a házigazda, Bakk Dániel. A Bakk család öttagú,      25 éves a nagyobbik, 17 a kisebbik fiú, lánytestvérük 22 éves. Bakk Dániel 15 éve költözött Debrecenből Pákozdra, a  munka hozta a faluba.  Külön szerencséje, hogy a szakmája tetőfedő és   ács-állványozó, ezért sok  műveletet maga végezhet, irányíthat. Elmondta, hogy az is jelentős támogatás volt  a számukra, hogy megelőlegezték nekik az építőanyagot, így várhatóan a jövő hét végére már beköltözhető állapotban lesz a ház.  Kedden délelőtt  többen dolgoztak az előtérben, a  szobákban,  de  távozóban  még az udvaron is találkoztunk munkásokkal.
A  polgármester elmondta még: Bakk Dánielék  közösségi emberek, jól ismerik őket a településen, mert ott voltak több olyan eseményen is, amely sok szempontból lakhatóvá tud tenni egy  falut. Ez lehet az egyik oka annak, hogy Bakkék nem maradtak segítő szándék és munkáskéz nélkül.
 A bajban derül ki, milyen emberek vagyunk.       A pákozdiak átmentek a vizsgán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!