IKSZT - És azt eszik-e vagy isszák?

Iszkaszentgyörgy - A közeljövőben több mint hatszáz integrált közösségi szolgáltató tér nyílik országszerte. Mire jó ez a nehezen megjegyezhető nevő, új intézmény? Erre kerestük a választ.

B. Kiss László

Az iszkaszentgyörgyi ikszt-t a falu szívében, egy már meglévő épület bővítése, felújítása révén - több tíz millió forintos ráfordítással - hozták létre. Egyszerre szolgálja  a közösségépítést, a kultúrát és a civilszférát, miként az az átadón elhangzott. Az új, Szőcs Géza államtitkár által igazi 21. századi találmánynak titulált intézménynek nem csak az  elnevezése furcsa, nehezen megjegyezhető, de fölvetődik az a  kérdés is: konkrétan mire szolgál?
Az iszkaszentgyörgyi ikszt január 2-ával ténylegesen is megkezdte működését, ezért a kérdést  az intézmény vezetőjének, Zámbóné Horváth Zsuzsannának a segítségével igyekszünk megválaszolni. 
Az önkormányzat által elnyert pályázat nem csupán az összesen 360 négyzetméter alapterületű intézmény kialakításához jelentett  fedezetet, de  három évre  hozzájárulást nyújt az  ikszt munkatársainak a béréhez is. A hét hét napján napi hat órában nyitva tartó intézményben hárman dolgoznak.  Az ikszt munkatervére vonatkozóan a pályázat több kötelező elemet  is meghatároz. Így például legalább havi gyakorisággal kell ifjúsági és  közművelődési programot szervezni - tudtuk meg. A közösségi ház egyik állandó szolgáltatása  a tanulósarok, ahol  két hetente megújuló feladatlapokkal segítik a gyerekeket a matematikában, a szövegértésben. Az intézmény egész programsorozatot szentel januárban a  magyar kultúra hetének, amelynek része a Mudris Anett és Kremnitzky Géza alkotta Hungarikum együttes január 21-ei lemezbemutató  koncertje  is. Ide költöztetik az állami tulajdonú  Pappenheim-kastélyból a kilencezer kötetes községi könyvtárat is.  A könyvtárosi feladatokat ezentúl az ikszt  munkatársai látják el, akik felnőttek és   gyerekek számára is szerveznek látogatásokat, hogy beszoktassák őket a bibliotékába. Az intézmény falai között működik ezentúl az e-pont, a civil iroda helyisége pedig a község valamennyi egyesülete számára rendelkezésre áll.  Itt tartja továbbá ezentúl a fogadóóráit a családgondozó és a falugazdász is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!