Gázmotorral a szag ellen

Csala - A hulladéklerakóban keletkező metángázt gázmotorban elégetve nemcsak a szaghatás csökkenne, hanem energiát is termelnének.

Házi Péter

Érdekes tervet vázolt  az Östör Annamária önkormányzati képviselő által összehívott csalai lakossági fórumon Steigerwald Tibor, a Depónia Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a csalai lerakóban ma már jelentős mennyiségben keletkezik metángáz a lerakott szemétből. Ennek a szaghatása - bár nem túl erős - érthető okokból zavarhatja a környék lakóit. Az igazgató terve az, hogy a metángázt összegyűjtenék - ez gyakorlatilag hasonló anyag ahhoz a földgázhoz, amivel fűtünk, vagy  főzünk -,  s a megépítendő gázmotorokat ezzel táplálnák. A berendezésekkel áramot lehet előállítani, amit vagy a saját telepen használhatnának fel, de akár a villamos rendszerbe is betáplálhatnák. A tervet természetesen még ki kell dolgozni, ám a remények szerint akár idén meg is valósulhat a fejlesztés.
Ami a környéken szálló zacskókat illeti, az igazgató elmondta, szeles időben nehéz ez ellen mit tenni, igyekeznek majd a véderdőt tovább fejleszteni, s ígérik, amint kell, összeszedik a nagy szél miatt elszabadult zacskókat. A tavaly átadott játszóteret idén a Depónia költségén fedett sörpadokkal bővítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!