Sukorói ingatlancsere - Fejér Megyei Bíróság: érvénytelen a szerződés

Székesfehérvár - Érvénytelen a tervezett sukorói King's City turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződés - mondta ki elsőfokú ítéletében pénteken a Fejér Megyei Bíróság.

Zsigó Ferenc

 A megállapodás érvénytelenségének megállapításáért, az eredeti állapot helyreállítása ügyében indított polgári perben hozott döntés ellen az írásban rögzített ítélet kézbesítését követő 15 napon lehet fellebbezni.
A tárgyalás kezdetén a bíró bejelentette, hogy az alperes, a turisztikai beruházásban érdekelt befektetőcsoportot képviselő Joav Blum izraeli-magyar üzletember - egyebek mellett a felperes, a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerződésszegésére hivatkozva - visszamenőleges hatállyal eláll a csereszerződéstől. A Joav Blumot képviselő ügyvéd ezt azzal indokolta, hogy amíg a bíróság jogerősen ki nem mondja a szerződés érvénytelenségét, addig attól el lehet állni. Ezt a jogi álláspontot nem fogadta el a bíró, aki hosszan indokolva döntését, egyebek mellett kijelentette, hogy az összes körülményt figyelembe véve a szerződés nyilvános pályáztatás eredményeként jöhetett volna létre, de miután nem volt pályázat, így a telkek cseréjére vonatkozó megállapodás jogszabályba ütköző, tehát érvénytelen. Így attól visszamenőlegesen elállni nem lehet.


A bíróság a felperest, a vagyonkezelő zrt.-t kötelezte arra, hogy az alperesnek 15 nap alatt fizessen meg 296 millió 610 ezer forint tőkét - ez lényegében a Joav Blum által megfizetett értékkülönbözet -, valamint annak 2008. október 3-ától a kifizetés napjáig járó kamatát. Az alperest pedig arra kötelezte, hogy ugyancsak 15 nap alatt fizessen meg a felperesnek 19 millió 356 ezer forint perköltséget, az államnak pedig az adóhatóság külön felhívására 900 ezer forint, le nem rótt illetéket. 
 Az elsőfokú eljárásban felmerült 50 ezer forint perköltséget az állam viseli.
A tárgyalást vezető Ébner Vilmos bíró csaknem három óra hosszan ismertette az ítélet indoklását. Ennek során elmondta, hogy a bíróság kizárólag azokat a dokumentumokat, bizonyítékokat vizsgálta, amit a felek terjesztettek be az eljárás során.
A per egyik érdekessége volt a laikus tudósító számára, hogy a felperes mindvégig mintegy önmagát szapulta. Az állam kontra Joav Blum perben ugyanis a felperes jelenlegi álláspontja szerint a 2008-as, 2009-es állam követett el olyan hibákat a telekcsere ügylet során, amik miatt a mostani állam, illetve az azt képviselő vagyonkezelő perbe fogta az alperest.
- Egyértelműen fennáll az értékaránytalanság, és a szerződés érvénytelen - összegezte hosszas és alapos, mindenre kiterjedő indokolását Ébner Vilmos.


A sukorói telekcseréről, a projektről szóló korábbi írásainkat itt találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!