Problémás bezárás - reagálás cikkünkre

Székesfehérvár - A múzeum bezárásával kapcsolatos múlt heti írásunkra reagált Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója. Íme.

Szabó Zoltán

"A múzeumi kiállítóhelyek folyamatos működését akadályozó problémáról szóló jelzés a fenntartó Fejér megyei önkormányzat felé intézményünk igazgatóhelyettese részéről sajnálatos módon későn került megfogalmazásra és megküldésre. A szóban forgó megkeresés a cikk elkészítésének napján született, és a levél csak december 2-án érkezett a feladatellátásért felelős megyei önkormányzat vezetőihez, objektíve lehetetlenné téve a fenntartó bárminemű intézkedését a december 1-jei bezárások elkerülése érdekében.  Azt is szükséges megjegyezni, hogy igazgatóhelyettes úr távollétemben, a fenntartóval történő egyeztetés mellőzésével nyilatkozott és intézkedett az ügyben.
A cikk utal az egyik felettes szervhez, a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz írandó levélre, amelyben az igazgatóhelyettes kéri a kormánybiztos jóváhagyását a megbízási szerződések meghosszabbításához. E tekintetben a cikk tényállítása pontatlan az alábbiak miatt.
A cikkben meghivatkozott levél címzettje joghatályosan csak a fenntartói feladatokat 2011. december 31-éig ellátó megyei önkormányzat lehet, hiszen az intézmény új kötelezettségvállalásának fenntartói engedélyezése jelenleg még az önkormányzat hatásköre, azzal a megkötéssel, hogy ahhoz a jövőbeli fenntartó Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjének előzetes jóváhagyása szükséges.
Az intézményünk tárgybeli megkeresése alapján a fenntartó megyei önkormányzat haladéktalanul felvette a kapcsolatot a kérés azonnali teljesíthetősége érdekében kormánymegbízott úrral, kérve jóváhagyását a megbízási szerződések meghosszabbításához. A fenntartó és a Fejér Megyei Kormányhivatal gyors intézkedésének köszönhetően bízunk abban, hogy intézményünk a kötelezettségvállaláshoz szükséges kormánymegbízotti jóváhagyást legkésőbb a mai napon megkapja, így a kiállítóhelyek folyamatos működtetéséhez szükséges feltételek ismételten biztosítottak lesznek. A kiállítóhelyek azonnali ismételt megnyitása érdekében a szükséges intézkedéseket megtettük.
Elismerem, hogy intézményünk mulasztott és hibát  követett el, amikor nem készült fel a várható probléma kezelésére, és a működést akadályozó okról az intézkedésre jogosult fenntartót csak késve értesítette. Ebben a tekintetben a bezárást elrendelő vezetői döntés megalapozottsága  véleményem szerint is  joggal kérdőjelezhető meg, ezért a történtek kivizsgálására Vargha Tamás, a Fejér megyei közgyűlés elnöke és az intézmény vezetőjeként én is megteszem a szükséges lépéseket."

Korábbi cikkünket itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!