2011.12.17. 14:11
Édes meglepetések karácsonyra
Hagyjuk a fogyókúrázást másra, készítsünk bonbont a karácsonyi asztalra! A saját készítésű édesség ajándéknak is kiváló lehet, persze csak akkor, ha vannak édesszájú szeretteink. A kis édességeket dekoratívan becsomagolva igazán egyedi meglepetéseket készíthetünk, és még csak a sütőt sem kell beizzítani...
Mindegy hogy bonbont vagy trüffelt készítünk, az ízekkel való kísérletezéstől nem kell félnünk, az alaprecepteken módosíthatunk ízlésünk szerint. Ha az elnevezéseknél pontosak akarunk lenni, akkor jó tudni: a bonbon töltött csokoládégolyó, a praliné cukormasszából álló apró édesség, a trüffel pedig csokoládéalapú ízesített desszert.
Lapcsoportunk Ünnepi ételek könyvében található egy különleges karásonyi trüffel recept Őri Dorottyától, vállalkozó kedvűeknek ajánljuk az ünnepi asztalra!
Hozzávalók:
5 dkg fenyőmag vagy apróra vágott dió, mogyoró
5 dkg aszalt sárgabarack
7,5 dkg lágy vaj
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál rumaroma
3 evőkanál baracklikőr
2 tasak prémium tortabevonó (ét)
A fenyőmagot zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd apróra törjük. A díszítéshez egy evőkanállal félreteszünk. Az aszalt sárgabarckot apróra vágjuk, és ebből is félreteszünk egy evőkanállal. A díszítéshez a tortabevonót a tasakon levő utasítás szerint megolvasztjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az aromát és a likőrt. A kihűlt bevonót is hozzákeverjük. Végül a fenyőmagot és sárgabarckot is a masszába dolgozzuk. Egy órára hűtőbe tesszük. Kivéve diónyi adag masszából golyókat formázunk (porcukorba mártott kézzel könnyebb). A golyókat kakaóba forgatjuk, és fenyőmag- illetve sárgabarackdarabokkal díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Nézzünk néhány további egyszerűbb receptet!
Alkoholos bonbon
Hozzávalók: 2 evőkanál likőr, rum vagy brandy, 13 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 2 db tojássárgája, kakaópor
Elkészítés: Gőz felett olvasszunk fel 13 dkg étcsokit, keverjük ki a puha vajjal és a porcukorral, olvasszuk össze, majd húzzuk le a tűzről, és tegyük bele a tojássárgáját és az alkoholt. A masszát fél napig pihentetjük hűtőben, majd diónyi gömböket formázunk. Forgassuk meg végül egyesével kakaóporban, és csomagoljuk be őket!
Mozart-golyó
Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 1 tojásfehérje, csokoládédara, meggybefőtt vagy rumos meggy
Elkészítés: Alaposan dolgozd össze a diót, a porcukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét. Vizes kézzel formálj diónyi gombócokat, mindegyik közepébe tegyél 1-1 szem meggyet, hempergesd meg csokoládédarában, majd hagyd szikkadni, lehetőleg levegős helyen, végül csomagold. Néhány nappal az ünnep előtt elkészülhet, akkor finomabb!
Elkészítés: Alaposan dolgozd össze a diót, a porcukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét. Vizes kézzel formálj diónyi gombócokat, mindegyik közepébe tegyél 1-1 szem meggyet, hempergesd meg csokoládédarában, majd hagyd szikkadni, lehetőleg levegős helyen, végül csomagold. Néhány nappal az ünnep előtt elkészülhet, akkor finomabb!
Egyszerű trüffel
Hozzávalók: 30 dkg étcsokoládé, 5 evőkanál tej, 12 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojássárgája, kakaópor
Elkészítés: A csokoládét darabold fel, és tejben állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon olvaszd meg, majd keverj bele 10 dkg porcukrot, és add hozzá a tojássárgáját. A vajat is olvaszd meg, majd keverd a csokoládéba. Hűvös helyen 2-3 óráig pihentesd, majd a masszából formálj kis golyókat. Körülbelül 30 golyó lesz, a felét kakaóporba, a felét porcukorba hempergesd. A trüffeleket mignonpapíron tedd hűtőbe, s onnan tálald.
Elkészítés: A csokoládét darabold fel, és tejben állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon olvaszd meg, majd keverj bele 10 dkg porcukrot, és add hozzá a tojássárgáját. A vajat is olvaszd meg, majd keverd a csokoládéba. Hűvös helyen 2-3 óráig pihentesd, majd a masszából formálj kis golyókat. Körülbelül 30 golyó lesz, a felét kakaóporba, a felét porcukorba hempergesd. A trüffeleket mignonpapíron tedd hűtőbe, s onnan tálald.
Az alábbi ropogós finomságot is az interneten találtuk:
Hozzávalók:
1 bögre (kb. 2,5 dl) porcukor
1 1/2 bögre ropogós puffasztott rizs
1/2 bögre apróra vágott aszalt meggy
3/4 bögre félédes csokireszelék
1/4 bögre finomra vágott pekándió
3/4 bögre kókuszreszelék
1 bögre mogyoróvaj
1/4 bögre (kb. 50 g) olvasztott vaj
Elkészítés:
A kókuszreszelék kivételével a száraz dolgokat jól összekeverjük. Egy közepes méretű tálban keverjük simára a vajjal a mogyoróvajat, majd adjuk hozzá a puffasztott rizses keverékhez, és jól dolgozzuk össze.
Teáskanállal formázzunk 3-4 cm-es golyókat, forgassuk őket a kókuszreszelékbe, és helyezzük őket a papírból készült bonbonos kosárkákba.