A hajléktalanokra is gondolnak: egy felajánló meleg ételt visz karácsonykor

Székesfehérvár - Egy fagyás-gyanús hajléktalan emberrel találkoztak eddig az utcai szolgálatosok az elmúlt időszakban, egyébként a fedél nélkül élők is karácsonyoznak mostanában.

S. Töttő Rita

Nem véletlen, hogy mindig karácsony táján érkezik a legtöbb adomány és felajánlás a hajléktalanellátó szervezeteknek. Így van ez a fehérvári Kríziskezelő Központtal is, ahol múlt vasárnap rendezett a Magyar Tartalékosok Szövetsége jótékonysági futóversenyt a hajléktalanokért. Szerették volna felhívni az emberek figyelmét a hajléktalanok sorsára, s ez sikerült is - árulta el Zsabka Attila, a központ vezetője, aki ennek a rendezvénynek köszönhetően sok ruhát, konzervet, májkrémet és műszaki eszközt oszthatott szét a hajléktalan emberek között. Az önkormányzattól 400 ezer forintot kaptak a napokban, ezt az összeget mosógépre, szárítóra, centrifugára, etetőszékre, hajszárítóra, vasalóra, szóval csupa olyan dologra fordították, amelyek az ellátás számára fontosak.
 - Folyamatosan jönnek felajánlások, valaki például 70 adag ételadományt ajánlott december 24-re, amit melegen el is hoz. Általános iskolák is gyűjtöttek az anyaotthon részére, nagyon sok játékot, műszaki eszközt és némi készpénz is kaptunk  - árulta el Zsabka Attila. A Kríziskezelő Központ intézményeiben egyébként szerdán  tartották a karácsonyi ünnepséget, melynek során a szociális munkások műsort adtak elő és 270, praktikus tárgyakkal teli csomagot osztottak szét. 
-  A férfiaknak való téli lábbelire mindig nagy szükségünk van, főleg 40-es mérettől hiányzik, ez ugyanis életet tud menteni. De tiszta alsónadrágnak és zokninak is mindig híján vagyunk -  tette hozzá, minek örülnének még nagyon. Szerencsére a kiszolgáltatott, rossz egészségi állapotban lévő emberek nagy részét sikerült beterelni az ellátórendszerbe, egy hajléktalan nő került csak veszélybe eddig az éjszakai mínuszok miatt.
 -  Egy bokornál magatehetetlenül fekve találtak rá az utcai szolgálatosok, őt most kórházban ápolják - tudtuk meg Zsabka Attilától, aki hangsúlyozta: ha valaki hasonlóan rossz állapotban lévő embert lát télen az utcán, akkor elsősorban a mentőket kell hívni. Akkor hívják a 06-20-957-9410 számot, ha a lépcsőházban, illetve olyan helyen látnak hajléktalan embert, aki azelőtt nem volt ott és vélhetően nem találkoztak még vele az utcai szolgálatosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!