Pannonfíling találkozó: Hegedűs 2 filmje nyert

Veszprém - Immár hetedik alkalommal peregtek a filmek szombaton a Pannonfíling Mozgóképes Találkozón délelőtt tíztől egészen estig. Az első díjat a székesfehérvári fotó- és képzőművész, Hegedűs 2 László kapta.

Fejér Megyei Hírlap

Már a rendezvény helyszínén, az Expresszó Klubmozi és Kávézó bejárata előtt feltűnt, idén valamivel többen voltak kíváncsiak az ország amatőr filmeseinek alkotásaira, mint a tavalyi évben. Ezen kívül ismét számos amatőr filmes, alkotó is eljött, hogy élőben is megtapasztalhassa - élete talán első - művének fogadtatását. 

A nap folyamán három blokkban, összesen huszonnégy változó minőségű és hosszúságú, de legfeljebb tizenöt perces pályaműveket nézhetett meg a babzsákokban kényelmesen elfekvő közönség és a náluk nehezebb feladatot magára vállaló zsűri.

Az idei - sorozatban a hetedik -, amatőr rendezők számára meghirdetett szemle három új programmal is bővült. A versenyfilmek vetítése mellett párhuzamosan a Nyitott Műterem alkotói rajzoltak, festettek a helyszínen. Elkészült alkotásaikat pedig a nap végén kihirdetett győztes filmek készítőinek ajánlották fel nyereményként.

Szintén kiegészítő rendezvényként a jelenlévők fotóversenyen vehettek részt, melynek témája a küszöb volt. A versenyen indulóknak estig egy legfeljebb tíz képből álló, a városban készített fotósorozatot kellett készíteni. Ezt szintén az a háromtagú zsűri - Szajki Péter rendező, Áfrány Gábor médiaművész, valamint a tavalyi verseny második helyezett alkotópárosa, Babai István és Kövi Gergő - bírálta el, aki a versenyfilmeket is.

Az egésznapos program ráadás vizuális élményéről záróinstallációként a Méhkas Dia Projekt architekturális vetítése gondoskodott. (színes képek vetítése falfelületre)

A Pannonfíling egyedisége nem csak a hangulatában de abban is rejlik, hogy itt, az egyes alkotások között lehetőség nyílik a látottak értelmezésére, megbeszélésére is. A közönség felől azonnal visszacsatolást, a zsűri felől pedig jó tanácsokat vagy éppen tanító szándékú kritikát kaphatnak a rendezők, alkotók. Szintén szimpatikus eleme a rendezvénynek, hogy a bemutatott filmeket taps kíséri.

A nyertesek és díjazottak:

1. helyzett:
Hegedüs 2 László - Rögtön jövök (a film nemrég a Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon is első díjat nyert)

2. helyezett:
La Habana Műhely - Anyám könnyű álmot ígért

3. helyezett:
Bátyai Nóra Harangozó Vince - Törődés

Közönségdíj:
Nagy Kálmán - Választás

Ezen kívül a zsűri számos különdíjat kiosztott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!