Újra Dunaújváros a rendező

Dunaújváros - Az Acélbikák jégkorongozói hosszú évek óta rendszeres szereplői a Kontinentális Kupának. A csapat még Dunaferr SE néven 1997-ben mutatkozott be a sorozatban. Legutóbb tavaly már Dab.Doclerként Mariborban szerepelt.

Agárdy Csaba

1997-ben rögtön letette a névjegyét a sorozatban a Dunaferr gárdája. Az első fordulóban kiemelt volt a Spisák Róbert által vezetett csapat, így csak a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe. A lengyelországi Nowy Targban a hazai bajnokcsapat mellett a lett bajnok, a LB Riga és a szlovák pontvadászat második helyezettje, a Poprád alkotta a mieinkkel kiegészítve a mezőnyt. Az Acélbikák a nyitómérkőzésen a Poprad ellen olyan teljesítményt nyújtottak, amilyenre senki sem számított. A Dunaferr  nem tévedés  6-1-re vezetett a harmadik harmad elején, de az utolsó játékrészt a szlovák válogatottakkal felálló Poprad megnyomta, és végül 6-6-ra mentette a mérkőzést. Ennek ellenére erre az eredményre szinte egész Európában felkapták a szakemberek a fejüket. A bravúros eredményt a Mihonyik  Fabula, Tokaji, Orsó, Zabka, Bali, Szélig, Holló, Merényi, Ladányi, Kővágó, Halmosi, Lencsés, Berényi összeállítású újvárosi csapat  érte el. Csak a történeti hűség kedvéért, a letteket 8-1-re verte a Dunaferr, a lengyelektől pedig 4-1-re kikapott.
A következő fontos állomás az Acélbikák nemzetközi kupaszereplésében, amikor 2001-ben hazai pályán rendezték meg a második forduló küzdelmeit a továbbjutás reményében. Sajnos ez nem sikerült, mivel már a nyitómeccsen 3-2-re kikapott a szlovén Acroni Jesenicétől a Dunaferr. Utána hiába győzte le a csapat 6-1-re a horvát KHNL Zágrábot és 2-1-re a Csíkszeredát, ez csak a második helyhez és így sajnos a kieséshez volt elég.
Egy év múlva azonban már sikerült a harmadik körbe bejutni, amit alanyi jogon se előtte, se utána egy magyar csapat sem tudott kiharcolni.
A harmadik fordulót, ahonnan már közvetlenül a négyesdöntőbe lehett jutni, a szlovák bajnok Slovan Bratislava rendezte meg. A Dunaferr rendkívül erős csoportba került. A házigazdák mellett az ukrán Sokol Kijev és az osztrák Villach volt az ellenfél. A pozsonyiaktól 6-2-re kapott ki a csapat, majd a Villachhal 3-3-at játszott, végül a Sokol Kijev ellen 4-4-es döntetlen született. Ennek a találkozónak a hőse Ladányi Balázs volt, aki négy gólt lőtt.
Azóta különösebb eredményt nem értek el az Acélbikák a sorozatban: de reményeink szerint újabb sikeres szakasz következik pénteken 20 órakor, amikor is a holland bajnok Hága ellen a jégcsarnokban újabb kupaszereplését kezdi meg a Dab.Docler együttese.
Szintén a jégkoronghoz kapcsolódó hír, hogy  dunaújvárosi játékvezetőt, Gebei Pétert nagy megtiszteltetés érte: a Hockey Canada meghívására november 9. és 13. között az ontáriói Guelphben részt vehet a legmagasabb szintű bírói képzésen. Azt, hogy milyen  nagy dologról is van szó, azt egyértelműen  bizonyítja a tény, miszerint   az itt szerzett diploma a világ bármely bajnokságára, illetve világversenyére érvényes. Egyedül az NHL-ben nem működhet közre ezzel a papírral Gebei. Amúgy az észak-amerikaiak általában ezekre a kurzusokra Európából csak két-három embert hívnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!