Egymilliárdos értékkülönbség

Székesfehérvár - Értékbecslők és felkért szakértők meghallgatásával folytatódott pénteken a Sukoró-per a városi bíróságon.

Zsigó Ferenc

Már csütörtökön látszott, hogy a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének meghallgatásánál kevésbé vonzza a szakértők faggatása a médiafigyelmet a magyar állam kontra Joav Blum polgári perben. Ahol a felperes legfőbb szándéka kimondatni a bírósággal  a csereszerződés semmisségét. Arról a csereszerződésről van szó, aminek értelmében a pilisi és albertirsai  gyümölcsösök fejében megkapta az izraeli-magyar állampolgárságú üzletember a sukorói ingatlant, amin a tervek szerint  monumentális turisztikai beruházást terveztek King's City néven kaszinóval, fürdővel, szállodával, stb.
Pénteken a gyér sajtóérdeklődés ellenére elhangzott néhány  kijelentés a beidézett szakértőktől, ami - ahogy mondani szokás - kiverte a biztosítékot.
Rögtön a tárgyalás elején a felperes jogi képviselője,  Bártfai Beatrix beterjesztett egy elektronikus levelet tartalmazó iratot. A 2008. júniusában kelt  e-mail szerint a Perfekting Kft. értékbecslője 2,14 milliárdos értéket állapított meg a sukorói területre, majd egy levélváltás után alig két hét múlva ugyanerről a területről egy alig egymilliárdos értékbecslés született, ugyancsak a Perfekting Kft. részéről. A cég vezetőjét ezt követően hívta be a tárgyalást vezető bíró, Ébner Vilmos. A személyi adatainak zárt kezelését kérő cégvezető elmondta: formai ellenőrzés után ellenjegyezte a dokumentumot, de azt - mint mondta - kollégája készítette, így a tartalmi részletekről nem tud nyilatkozni. Az első anyag  a 2,14 milliárdot tartalmazó  amolyan munkaanyag volt, majd később, körülbelül két hét múlva készült el a végleges értékbecslés, ami már jóval kisebb összeget tartalmazott.
A tárgyaláson nem esett szó a jelentős különbség okáról, de a szünetben megkérdeztük a tárgyalást pénteken is érdeklődve figyelő  Császy Zsolttól. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. akkori értékesítési igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a munkaanyagot azért küldték vissza, mert az értékbecslők abban tévesen vízparti telekként értékelték az ingatlant  miközben a tervezett beruházás során meghagyták volna a parti sávot  és a közművesítettség fokát is rosszul határozták meg.
- Az MNV Zrt., mint az értékbecslés megrendelője nevében kértem a pontosítást, ami két héten belül elkészült - idézte fel a levélváltás történetét Császy, aki ellen  csakúgy, mint az értékbecslést végző szakértő ellen  büntetőeljárás van folyamatban.
A Perfekting Kft. vezetője egyébként egy kérdés kapcsán megjegyezte, hogy azért nem használja a szakma az illetékhivatali adatokat, mert azok sok esetben nem tükrözik a valóságot:
- Ha például egy osztatlan közös tulajdonú telek egy részét a hivatali adatok szerint 8 forintos négyzetméteráron adták el, és ugyanebből az ingatlanból az állami tuladonhányadot ugyanennyire becsülném meg, akkor most nem tanúként ülnék itt  fogalmazott a cégvezető.
A per tárgyalása várhatóan novemberben folytatódik.

A Sukoró-ügy részleteiről itt olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!