A sírokban nincsenek győztesek és vesztesek

Csákvár - A helyiek összefogásával valósulhatott meg a szovjet emlékmű felújítása, átnevezése. A megbékélés helyén ugyanis más nemzetiségű katonák is nyugszanak.

S. Töttő Rita

"Legyen ez a hely a megbékélés helye" - ez a tábla köszönti azokat, akik a volt szovjet emlékmű előtt elsétálnak ma Csákváron a kastélyparkban. Azért csak "volt", mert pénteken a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület, valamint az önkormányzat újra felavatta a sírhelyet, átnevezve azt a Megbékélés helyévé.
- A feljegyzések szerint ebben a sírban 728 szovjet, 6 magyar és 10-12 ismeretlen nemzetiségű katona fekszik, de a szóbeszéd mást mond. Még élnek azok, akik segédkeztek itt az eltemetésben, s ők állítják, brit katonát és civileket is elhantoltak ezen a helyen, és sokkal többet, mint amennyi az adatokban szerepel - mondta Katonáné Venguszt Beatrix polgármester a koszorúzás és az egyházi áldások előtt, majd olyan témára terelte a szót, amelyről a csákváriak nem szívesen beszélnek: - Talán 4 éves lehettem, amikor fültanúja voltam keresztanyám és egy néni beszélgetésének, akik sok szót ejtettek a frontról. Ők mondták azt a kifejezést, hogy "amikor az oroszok átmentek rajtunk". Én akkor ezt nem értettem, de később, mikor megtudtam, mit jelent, megdöbbentem. Vajon erről a katonák tehetnek? Én nem tudom. A háború szabályok nélküli világa miatt történhetett ez meg, de azok a katonák, akik itt nyugszanak, nem tehetnek a háborúról. Őket is várták otthon. Ezért kell nekünk most elkezdenünk a megbocsátást, és koszorút elhelyeznünk azok sírjára, akikhez nem jön senki  - mondta.
Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Múzeum korábbi főigazgatója pedig hozzátette: - Jól értik a helyiek, 60 év után végre  eljött a megbékélés ideje, hiszen a sírokban nincsenek győztesek és vesztesek - hangsúlyozta a vendég. Épp ezért is áll most az emlékművön: "Légy bármely nemzet tagja, béke poraidra".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!