A nagy települések eladósodása miatt a kisebb települések bűnhődnek?

Székesfehérvár - A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a múlt pénteken 12 helyszínnel és mintegy 500 polgármester részvételével tartott videokonferenciát az önkormányzati törvény tervezetéről. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége szerdán ülésezett. Várhatóan a két nagy szövetség közösen fordul majd az országgyűlési képviselőkhöz, felhívva a figyelmet a készülő törvényjavaslat gyenge pontjaira.

Tribolt Lajos

Tilhoff István, a szókimondásáról ismert mátyásdombi polgármester augusztusban vett át kitüntetést a MÖSZ elnökétől, Gémesi Györgytől. Most a pénteki konferencián is kifejtette véleményét, hogy nem ért egyet a törvény tervezetével. Például azzal az elképzeléssel, hogy a 3 ezer lakosnál kisebb településeknek társulniuk kell. Mátyásdomb 841 lakosú. A polgármester így fogalmaz:
- A rendszerváltozáskor a kistelepülések nagy részén önálló polgármesteri hivatalok jöttek létre, a lakosság megelégedésére. Ha a hivatalok megszűnnek, hogyan érvényesül az elv, hogy mindent a lakossághoz legközelebb kell elintézni? Ki fogja az idős emberek ügyeit intézni, akik gyakran nem tudnak a buszra sem felszállni, hogy elutazzanak a szomszédos település hivatalába? Ki foglakozik a sok álláskereső és közmunkás napi problémáival? 


Tilhoff István kifogásolja azt is, hogy az iskolájukat el akarják venni. Mátyásdomb nem adósodott el, működtetni tudja a hivatalát, iskoláját. Szerinte a nagy települések eladósodása miatt a kisebb települések bűnhődnek.  Úgy véli, 2100 település kárvallott lesz. Ám ha ezek összefognak, akkor nem lehet megcsinálni azt, amit terveznek. Arra készül, hogy november 3-4-én Balatonfüreden a miniszterelnök-helyettesnek is elmondja a véleményét, csakúgy, mint a MÖSZ-höz tartozó megyebeli önkormányzatok mátyásdombi találkozóján is.
Schrick István,  a TÖOSZ megyei tagozatvezetője, Rácalmás polgármestere azt mondja, szeretnék elérni, hogy ne a létszám legyen a meghatározó a társulási kötelezettségnél, hanem a teherbíró képesség. Azt a TÖOSZ-ban is tudják, hogy 3200 polgármesteri hivatalt nem bír el az ország. Ám önkéntes, mikrotársulásokat szeretnének létrehozni. A 3 ezres határ azért is vitatható, mert Zalában, Somogyban, Tolnában és Hevesben  nagyon sok apró településnek kellene egybetartoznia, és jelentős távolságok lennének.  A polgármester úgy véli, ha például elveszik az iskolákat, akkor az azok fejlesztésére, felújítására felvett hiteleket is vinnie kellene az államnak. Ők a pályázati összegen kívül tavaly 80 milliós hitelt vettek fel az általános iskola bővítésére, felújítására. Az önkormányzat a rendszerváltás sikerágazata volt. Hihetetlen energiákat szabadított fel, a települések hatalmasat változtak két évtized alatt. Nem szabadna ezt a lendületet megtörni.
Előszállásnak 2470 lakosa van. Farkas Imre  polgármester arra számít, hogy majd hozzájuk csatlakoznak más települések, például Daruszentmiklós, amely nem túl régen vált ki, vagy Nagykarácsony, amely korábban. Azt ő is tudja, hogy  nyugatabbra jóval kevesebb önkormányzat működik, így az esetleges összevonás nem túlságosan idegesíti. Az már igen, hogy a nyolcosztályos iskolájuk felső tagozata nem biztos, hogy maradhat, mert csak egy-egy osztály van. Bár lehet, hogy a közös irányítású intézmények maradhatnak,  társulásban vannak két községgel.
Szinte minden polgármester kifogásolja, hogy a tervezet szerint jelentősen csökken majd  a polgármesterek, jegyzők  szorzószáma, így a bére is. Kérdés, hogy a jóval kevesebb bérért ki vállal majd vezetői munkát.
 A polgármesterek szeretnék , hogy az alapfokú oktatás a jövőben is maradjon önkormányzati feladat. Ha mégsem, akkor térítsék meg az értéknövelő beruházásokat.
Kérik, hogy önálló önkormányzati hivatalt tarthasson fenn minden városi jogállású település, valamint függetlenül lakossága számától az a község, amelyik esetében azt  a lakossági igények indokolják; gazdaságosabban és legalább változatlan szakmai színvonalon; az országos átlagot meg nem haladó költséggel képes a hivatal működési feltételeit biztosítani.

És ahol eddig jól gazdálkodtak?

Drága az a mai gyakorlat, hogy 3200 polgármesteri hivatal működik az országban. Szinte minden szakember egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a számukat. A véleménykülönbségek a mikénteknél érhetők tetten. Mert igaza van Mátyásdomb polgármesterének, hogy  nem adósodtak el, nem értik, miért nem maradhat minden náluk. Más települések ugyanakkor jelentős hitelállományt halmoztak fel. Úgy tűnhet, hogy a normálisan gazdálkodókat büntetik a többi miatt. S persze nagyon oda kell majd figyelni
a lakosság érdekeire. Nem lehet összevonni olyan településeket, amelyek csak kerülőutakon érhetők el. Sok lakó nem mobilizálható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!