Rétszilason vonult a vidám szüreti menet

Rétszilas - A nádfedeles borozóra rá sem lehetett ismerni, Horváth István terciáján lovasok és fogatok, dalosok és táncosok voltak szép számmal. A kavalkád mindenkit lenyűgözött: a hölgyek magyar ruhában, az urak lajbiban és bő gatyában mutatkoztak.

V. Varga József

A térség első szüreti mulatságát szombaton rendezték Rétszilason. Sárbogárd településrésze őrzi identitását: persze az egész egy szelete, mégis fellelhetők minden szögletében az egykori külön falu helyi sajátosságai. A közösséget már nem kell kovácsolniuk, összetartoznak örökre - azonosak a gyökereik, hasonló a múltjuk, érzéseik a másikban tükröződnek.

A szilasiak fellelték egykori hagyományaikat, ápolják és őrzik őket. Nem zárják el elefántcsonttoronyba, együtt élnek velük. Mindennapjaik részévé vált, egy darab belőlük, gyerekeiknek adják tovább. A lánykák, a legénykék ámulattal figyelik a forgatagot, fantasztikus a zsongás, a nyüzsgés.

A Rétszilasért Egyesület ráérzett valamire. A lelkes készülődés, a közös élmények összekötnek. Megnyílnak az emberek, az ismerősök mintha csak tegnap köszöntek volna el egymástól, ott folytatják, ahol abbahagyták, tudnak egymásról, figyelnek a másikra. Akik eddig nem ismerték egymást, néhány szó után már nem idegenek.

Rigó László, a Rétszilasért Egyesület elnöke a kisbíróval, Huszár Györggyel egyeztet még utoljára a rigmusokról; a nyakas kun férfiú, Kálmán István fenséges áfonyapálinkát kínál.

Juhász László főszakács és felesége, Gizike nem engedi ki a kezéből a méretes fakanalat, a hatalmas üstökben vegyes sertéspörkölt rotyog-bugyog; Farkas István már a jövő heti sárszentmiklósi szüreti vigasságra invitál, s a következő, kislókit is felemlíti.

Bíró uram és felesége, Pacskó Attila és Tünde asszony kislányukat, Dorinát és nagyfiukat, Dávidot is hívja a közös fotózásra, mielőtt elfoglalják helyüket Herczeg László Eszterházy-alapokkal bíró egyedi hintóján.

Indulás! - vezényli Rigó Laci. A menetet a betyár vezeti, aztán jönnek a csikósok és a szépre díszített kocsin utazó csőszleányok, amott a zenész fogata, feltűnik a dalos és a keretes kocsi, a póni különítmény, s ki tudja még miféle sokaság. A faluban a négy megálló vidámsággal teli: szól a zene, ropják a hölgyek, urak, nem szomorkodik egyetlen korosztály sem. A férfiemberek hűvös fröccsöket, a fehérnépek inkább üdítőt kortyolnak a verőfényes napsütésben, sürgő-forgó asszonyok kínálják körbe a finom házi pogácsát.

A főúton áll a forgalom, de nem türelmetlenkedik senki. Rendőrök és polgárőrök segédkeznek itt is, ott is, az autók békésen követik a felvonulókat, a sor végigéri talán már az egész falut is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!