Nyitva az Aranykapu: páratlan műkincsek Délkelet-Ázsiából

Budapest - Tyam, khmer, jávai és különféle törzsi kultúrák arany- és ezüsttárgyai, a buddhizmushoz és a hindu hitvilághoz kapcsolódó vallási tárgyak és szobrok lenyűgöző gyűjteménye - túlzás nélkül -, igazi világszenzáció látható a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban.

Osváth Sarolta

Nem véletlen, hogy a kiállított anyag biztosítási értéke negyvenmilliárd forint.
- A Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban, az Andrássy út 110. szám alatti egykori Rauch villa két szintjén a mai Délkelet-Ázsia tizenegy államának területéről mintegy ezer műalkotásban gyönyörködhetünk. A kilenc teremben bemutatott  - az ókortól a 20. századig ívelő - anyag  Zelnik István  volt diplomata, ma üzletember és műgyűjtő nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló magángyűjteményére épül, amely mintegy 50-60 ezer tárgyat számlál. A főszereplők az aranytárgyak - a tárlókban ezekből ezret vonultattak fel.
A gyűjtemény biztonságára csaknem százmilliót költöttek a beruházás során. Senki ne lepődjön meg, hogy a kiállítás megtekintése után a páncéltermek világát idéző zsilipkapun lehet csak távozni. Ami azonban ennél lényegesebb: az Aranymúzeum páratlan kulturális és művészeti keresztmetszetét adja az ezerszínű délkelet-ázsiai régiónak. A múzeumi terek végigvezetnek a térség művészetének korszakain, és bemutatják rendkívüli gazdagságát. Királyságok és nomád népcsoportok éltek egymás mellett virágzó kultúrákban. A gyűjtemény minden részében felbukkannak a buddhizmushoz kapcsolódó ábrázolások: Buddhák és bódhiszattvák (megvilágosodásra törő, spirituális segítők), az anyag- és formavilág ezerféle felfogásán keresztül mutatják be a vallás kultusztárgyait. Külön termet szenteltek a kereskedelem hatásainak: elsüllyedt hajókból előkerült több száz éves kínai porcelánok, drágakövek, ékszerek és pénz tárolására szolgáló agyagedények - némelyiket még megkövesedett tengeri állatmaradványok is díszítik - mesélnek a régmúltról. A törzsi kultúrák tárgyanyaga Magyarországon még soha nem látott, sőt nemzetközi szinten is ritkaságokat vonultat fel a halotti és őskultusszal összefüggésbe hozható, ember alakú rituális tárgyaktól a bronzkori eredetű aranydobon és a halotti kultusz maszkjain át a tanimbari melldíszsorozatig.
 A kiállítás jelenleg még vezetővel látogatható, de hamarosan audioguide-rendszer is segíti a  látogatót  az  eligazodásban, kilenc nyelven. A gyönyörűen helyreállított villa tetőterében a szintén a műgyűjtő által finanszírozott Magyarországi Délkelet-ázsiai Kutatóintézet és Könyvtár kapott helyet, amely az elkövetkező évek helyszíni feltárásainak tudományos hátterét biztosítja. A keleti világra való ráhangolódást megkönnyíti a trópusi növényekkel, szobrokkal teli hangulatos kert és a teaház is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!